Magyar gazdaság

Erre figyelmezteti az EKB a magyar kormányt - sérülékenyek lehetünk

A pénzügyi szektorra vonatkozó magyar politikának arra kell törekednie, hogy egészséges módon elősegítse a gazdasági növekedést, miközben elejét veszi a jövőbeli túlzott hitelkiáramlásnak - hívja fel a figyelmet ma közzétett konvergenciajelentésében az Európai Központi Bank (EKB).

Az eurózóna jegybankja hangsúlyozza: a devizaalapú hitelek nagy súlyából eredő kockázatok minimalizálása érdekében szükséges, hogy Magyarország teljes mértékben alkalmazza az Európai Rendszerkockázati Tanács (ESRB) devizahitelezésre vonatkozó ajánlásait.

Az intézkedések hatékonysága érdekében fontos, hogy szoros legyen az együttműködés a bankok fogadó- és anyaországának felügyeleti hatóságai között - hangsúlyozza az EKB, hozzátéve, hogy a pénzügyi stabilitás szempontjából hasznos lehet Magyarország részvétele az európai bankfelügyeleti mechanizmusban (SSM).

A kormánynak aktívan törekednie kell a befektetői hangulat javítására a jegybanki függetlenségre vonatkozó legjobb nemzetközi gyakorlat követésével és a meglévő magánjogi szerződések tiszteletben tartásával politikája kialakítása és végrehajtása során. A devizahitelezésből fakadó sebezhetőség mérséklését célzó intézkedéseket jól célzottan kell végrehajtani, elkerülve, hogy azok túlzott terhet rójanak a bankok hitelező képességére vagy az állami pénzügyekre. Ebben a tekintetben szorosan nyomon kell követni a 2011-ben és 2012 elején beindított, a devizaadósok helyzetét megkönnyítő programoknak, továbbá a 2013-ban beindított növekedési hitelprogramnak a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásait.

Amennyiben a kormány folytatni kívánja a fennmaradó devizahitelek átstrukturálását, az intézkedésekkel a lehető legnagyobb egyensúlyt kell kialakítani a pénzügyi fegyelem megőrzése, a pénzügyi stabilitás fenntartása, az erkölcsi kockázat növekedésének elkerülése, a megfelelő szintű nemzetközi tartalékok biztosítása és a magánjogi szerződések biztonságának garantálása terén - hívja fel a figyelmet az EKB.

Kapcsolódó cikkek