Magyar gazdaság

Folyamatosan zajlanak a járványügyi vizsgálatok

Elsősorban a jelöletlen eredetű áruk miatt szabtak ki bírságokat az élelmiszer-biztonsági ellenőrök az elmúlt évben – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-as beszámolójából. A hivatal kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére is

Összesen 48 208 ellenőrzést végzett tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az állat-egészségügyi, állatvédelmi és állati melléktermékkel végzett tevékenységek esetén – derül ki a hivatal beszámolójából, amelyet most terjesztett be az Országgyűlés elé. A jelentés szerint 2961 esetben állapított meg hiányosságot az ellenőr, 455 esetben szabtak ki bírságot, 55 917 963 forint összegben. Több mint 55 ezerszer ellenőriztek a talajvédelem, növényegészségügy és növényvédelem területén, 4285 esetben tártak fel hiányosságokat, 2679 alkalommal bírságoltak és 389 esetben volt szükséges a tevékenység korlátozása – áll az összesítésben. Növényi termékeket 17 463 alkalommal ellenőriztek, itt 1551 esetben találtak hiányosságokat, ezek alapján 1239 alkalommal szabtak ki bírságot.

A beszámoló szerint a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei az élelmiszerlánc teljes területén, vagyis a talajvédelemtől a vendéglátásig folyamatosan ellenőrizték és felügyelték a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit is. A jelentésben arról is írnak: az ellenőrzések túlnyomó része kockázati alapon történt, azonban egyes időszakokban, a vállalkozói tevékenységtől és fogyasztói szokásoktól függően speciális ellenőrzéseket is végeztek. A kiemelt ellenőrzések gyakran a társhatóságok bevonásával folytak.

A növényi termékek ellenőrzése során a nyomon követés és az áru eredetének igazolása kiemelt hangsúlyt kapott 2013-ban is. A hatóságok több mint 122 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot, illetve 26 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki nem megfelelő minőségű vagy nem nyomon követhető áru forgalmazása miatt. A hivatal szerint a belföldi forgalmazók ellenőrzése a tervnek megfelelően zajlott, 9138 tételt vizsgáltak meg.

A kiszabott bírságok összege nőtt, aminek az az oka, hogy a kiemelt nagybani piacokon, illetve nagykereskedésekben végzett ellenőrzések során több nagy mennyiségű tételt bírságoltak, ugyanakkor sok volt a jelöletlen, igazolatlan eredetű áru is. A szervezet a napokban kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére is. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára korábban arról beszélt, ha felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket. A kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken pedig a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető.

A NÉBIH összesítése arra is kitér: a különféle járványügyi vizsgálatokat – részben uniós támogatással – folyamatosan végzik. Így, – egyebek mellett – a madárinfluenza, klasszikus sertéspestis, veszettség, kéknyelv betegség, monitoring kontrollok egész évben tartanak. A NÉBIH elnökének alárendelt Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) 385 ellenőrzést végzett az élelmiszer, zöldség-gyümölcs, borászat, növényvédő szer előállítás, -forgalmazás, élőállat-tartás, és az állatvédelem területén.

Ennek során 16 létesítmény működését felfüggesztettek, és 913 tételt pedig zárolt. A tiszafüredi lépfenefertőzést okozó nádas laboratóriumi vizsgálatai tartanak, a hivatal tájékoztatása szerint a nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, valamint – a további megbetegedések megelőzése érdekében – az országos főállatorvos kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét.

járvány járványügy NÉBIH
Kapcsolódó cikkek