Magyar gazdaság

Közel 700 millió forintot fizettek be a vagyonőrök vizsgadíjakra

Kamara 2014. május 31-ig 59997 személy- és vagyonőr végezte el eredményesen a képzést, 21 főt küldtek javítóvizsgára – közölte a parlament honlapján a belügyminiszter. Pintér Sándor leírta, hogy 62099 fő jelentkezett be a vizsgára, illetve fizette be a képzési és vizsgadíjat. Június 15-ig a Személy-, és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarához összesen 686 millió 147 ezer forintot fizetek be az említett tételekből. Az összeg 93 százaléka a kamarát illette meg, míg a többi a belügy oktatási és képzési szervezetét. Az egy főre képzési díj a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 25 százaléka, a vizsgadíj pedig az illetményalap 5 százaléka.

A tárcavezetőt Harangozó Tamás kérdezte arról, hogy „Valóban elegendő időt biztosítottak a vagyonőröknek?” Az MSZP-s képviselő arra emlékeztetett, hogy egy 2012-es törvénymódosítással a személy- és vagyonőröknek elméleti és gyakorlati tanfolyam elvégzését, valamint vizsgakötelezettséget írtak elő, különben elveszítik igazolványukat. Ennek eredeti határideje 2013. december 31. volt, de végül ezt 2014. május 31-ig meghosszabbították. Január 15-ig az érintett mintegy 60 ezer főből még csak 17 ezren vizsgáztak le. Április végén pedig 20 ezernek nem volt meg a vizsgája.

Pintér Sándor közölte: a május 31-i határidő alkalmazási feltételt jelentett, nem pedig a képzés határidejét. A BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság a kamarával együtt a határidő lejárta után is biztosítja a képzés elvégzését és a vizsga letételét. A kamara a május 15-ig képzési és vizsgadíjat befizetőknek tudta a határidőig megszervezni a vizsgáztatást.

A befizetésekből kiderül, hogy a határidő közeledtével egye nőtt a jelentkezések száma. Tavaly márciusban még csak 7 millió forintnyi díjat fizettek be, tavaly szeptemberben 25 milliót, novemberben 47 milliót. Idén februárban már 74 milliót, áprilisban 106 milliót, míg májusban 145 millió forintot.

vizsga vagyonőr
Kapcsolódó cikkek