Magyar gazdaság

Vizsgálati eljárás indult az IMF elnöke ellen

Formális vizsgálati eljárás indult a Nemzetközi Valutaalap elnöke, Christine Lagarde ellen, mert hanyag volt egy kártérítési ügyben.

 Lagarde az AFP-nek elmondta: a Tapie-ügyben betöltött szerepét vizsgálják. A vád szerint Bernard Tapie tisztességtelenül kapott 403 millió eurót 2008-ban a francia kormánytól, amikor Lagarde pénzügyminiszter volt, Lagarde pedig hanyagul járhatott el az ügyben.

Az IMF elnöke ugyanakkor kizárta azt, hogy lemondjon az IMF-nél betölttt tisztségéről. A francia jogban az olyan eseteknél, amikor csalás lehetősége merül fel a kormány döntései miatt, formális vizsgálati eljárást indítanak az illetékes miniszter ellen, de ez nem mindig jut el bírósági tárgyalásig.

A miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság kedden negyedik alkalommal hallgatta ki az IMF-főigazgatót az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli, a gyanú szerint az államot megkárosító szövevényes kártérítési ügyben, amelyben az ügyészség korábban csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást. Az ügyben eddig öt ember ellen emeltek vádat.

IMF Franciaország Lagarde
Kapcsolódó cikkek