Magyar gazdaság

A tranzakciós adó is növelte a GDP-t

Az idei év első felében a termékadók egyenlege (a termékek és szolgáltatások beszerzéséhez, értékesítéséhez és átadásához kapcsolódó adók és támogatások különbözete) 0,5 százalékponttal járult hozzá a 3,8 százalékos GDP-növekedéshez, és az „új” adók, többek közt a tranzakciós illeték is segítette a bővülést. Az első negyedéves 3,7 százalékból 0,7 százalékpontot, a második negyedéves 3,9 százalékos növekedésből 0,4-et magyarázott a termékadók egyenlege.

A Központi Statisztikai Hivatal lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy az áfa, mint termékadóként elszámolt elem valóban befolyásolta a termékadók és terméktámogatások egyenlegének alakulását, de növekedett még az elszámolt iparűzési, távközlési – telefonálás utáni –, és a pénzügyi tranzakciós is az előző év azonos időszakához képest. „Az első negyedévekben általánosan megfigyelhető, hogy a visszautalásokra később kerül sor” – közölte a Világgazdasággal a KSH.

Miután az idei első két negyedévben szinte minden területen megindult a növekedés, ez látszik a termékadók és támogatások egyenlegének alakulásában.

Az elmúlt négy évben a termékadók egyenlege alig befolyásolta a növekedést, ami összefügg azzal is, hogy a gazdaság igazából stagnálás közelében volt és a szolgáltatások nem tudtak bővülni. Most viszont az összes ágazat hozzájárul a dinamikus növekedéshez: a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar és a szolgáltatások is növekedtek.

GDP tranzakciós adó adó
Kapcsolódó cikkek