Magyar gazdaság

Lehetetlen volt mérni a közmunka hasznát

Csak akkor tudjuk, hogy hatékony-e a közpénzek felhasználása, ha mérni tudjuk a teljesítményt – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola konferenciáján. Szükség van a gazdasági teljesítményt sokoldalúan mérő indikátorokra – tette hozzá. Ha a bankok úgy kockáztatnak, hogy az államnak kell kezelnie ezt vagy helyt kell állnia, akkor a mérés nem is annyira egyszerű.

A közpénzek odaítélésekor nem határoznak meg konkrét célokat, ezért nem is könnyű ezeket mérni. Az ÁSZ ellenőrizte a hazai munkahelyteremtést és megőrzést elősegítő támogatásokat, amire 2004 és 2010 között 1850 milliárd forint. Az ezermilliárdok azonban nem javították Magyarország kedvezőtlen foglalkoztatási helyzetét. A támogatási programok az ágazati és strukturális sajátosságokat nem kezelték – vélekedett Domokos László. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatást sem tudták igazán jól ellenőrizni, mert a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való visszajutásáról nem álltak rendelkezésre összehasonlítható adatok.

Az EU-pénzekkel kicsit más a helyzet. Ott vannak célindikátorok, a hazai fejlesztéseknél viszont nincsenek. Domokos szerint érdekes, tudathasadásos helyzet, hogyha uniós pénzt használnak fel, akkor mérik a teljesítményt, a hazainál viszont nem. Pedig kerékpárutakat hazai és uniós pénzből is fejlesztettek, utóbbinál mégsem ellenőriztek. A teljesítményértékelés azonban nem garantálja, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás.

Magyarországon hiányzik a közpénzek elköltésének kultúrája – emelte ki Domokos, aki szerint forintos, hogy a közpénz elköltése teremtsen mérhető értéket.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek