Magyar gazdaság

Háromszor annyit keresnek Nyugaton, mint a szegény országokban

A cégek által termelt profit egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz – ez a fő tanulsága az ILO globális jelentésének, amelyből kiderül: a nyugati országokban gyakorlatilag stagnál a fizetések szintje.

Lassan elfelejthetjük azt a tézist, hogy a cégvezetők az alacsony bérek miatt vándorolnak a fejlődő országokba. Ha valóban lassan is, de felzárkóznak ezek az országok a nyugati bérszintekhez – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb, pénteken publikált bérelméréséből.

A genfi központú szervezet azt állapította meg, hogy amíg a fejlett országokban a válság kitörése, 2009 óta mindössze 0,4 százalékkal nőtt az átlagos bérszint – a termelékenység 5,3 százalékos növekedése mellett –, sőt, egyes országokban egyenesen csökkentek a fizetések. Amíg 2012-ben 0,1 százalékos volt a növekedés, tavaly pedig 0,2 százalék a fejlett régiókban, a szegényebb országokban az elmúlt két évben éves szinten 6,7, illetve 5,9 százalék körüli bővülést regisztráltak. A legnagyobb mértékben a G20 feltörekvő gazdaságaiban emeltek: Ázsiában 6, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 5,8 százalékkal nőttek a bérek. A gazdasági nehézségekkel küzdő latin-amerikai országokban és a Karib térsében ugyanakkor mindössze 0,8 százalékos volt a bővülés.

A bérnövekedés lassulása az egész világra jellemző: a válság előtt még 3 százalék körüli bővülést mértek, mára ez 2 százalékra esett vissza. Sandra Polaski, az ILO elnökhelyettese ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság legnehezebb időszakának lezárultával azok a cégek, amelyek nem emelik a fizetéseket, viszont jócskán tudták növelni az elmúlt években a termelékenységet, újra profitot tudnak termelni, vagyis gyakorlatilag ülnek a megkeresett pénzen. Ez pedig nem csak a a dolgozók számára hátrányos, de a világgazdaság szempontjából is igencsak kártékony. Hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy stagnáljon a lakossági fogyasztás, növelve ezzel a defláció kockázatát is olyan régiókban, mint például az euróövezet.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a szegényebb országokban rózsás lenne a helyzet. A dokumentum szerint a fejlett gazdaságokban még mindig átlagosan háromszor olyan magasak a bérek, mint a feltörekvő és fejlődő országokban.

A fő bevételi forrás

A bérek a fejlett és a feltörekvő országokban is a háztartási jövedelem jelentős részét, 70-80 százalékát teszik ki, különösen a közepes jövedelmű háztartások esetében. A feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, ahol gyakoribb az önfoglalkoztatás, általában alacsonyabb mértékben járulnak hozzá a bérek a háztartási bevételhez. Ez az arány Mexikóban, Oroszországban, Argentínában nagyjából 50-60 százalék, Peruban 40, Vietnamban pedig 30 százalék.

Egyes országokban, mint Brazília, Argentína és Oroszország a bérek, valamint a foglalkoztatási szint emelkedésének köszönhetően csökkentek az egyenlőtlenségek.

Egyes országokban, mint Brazília, Argentína és Oroszország a bérek, valamint a foglalkoztatási szint emelkedésének köszönhetően csökkentek az egyenlőtlenségek. -->

bér ILO
Kapcsolódó cikkek