Magyar gazdaság

Eltávolodott a hároméves mélypontjától a forint

árfolyam Két forinttal lett olcsóbb az euró tegnap, ezzel a második egymást követő napon is javítani tudott a magyar fizetőeszköz. A közös európai devizát újra 317 forint alatt jegyezték csütörtökön, és visszakapaszkodott a december végén mért szintre. A reggeli 318 forint feletti árfolyamról késő délutánra 316,5-ös szint alá erősödött a hazai deviza. A hét első felében még 320 forintba került az euró, amire három éve nem volt példa, és közelített a 324-es történelmi mélypontjához.

A forint a nemzetközi befektetői hangulat javulásával, egyben a feltörekvő piaci eszközökre helyeződő nyomás csökkenésével párhuzamosan erősödött az elmúlt két napban. A zlotynál nagyobb mértékű a forint korrekciója, ez azonban nem országspecifikus tényező, hanem annak köszönhető, hogy a korábbi gyengülés is nagyobb mértékben érintette a forintot – vélekedett Bámli Károly, a Commerzbank elemzője.

Az olaj ára ötven dollár körüli szinten stabilizálódott, miközben az Egyesült Államok jegybankja éppen az alacsony nyersanyagárak miatt folytathatja hosszabb ideig a laza monetáris politikáját. A Fed és a kamatdöntő testület tagjainak ezzel kapcsolatos nyilatkozatai fokozták a keresletet a kockázatosabb eszközök iránt, így repítették az USA tőzsdéit is. Európában pedig az a várakozás adott szárnyakat a piacoknak, miszerint az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan széleskörű mennyiségi könnyítési programot hirdet és elkezdheti az állampapírok vásárlását. Az árak tartós csökkenésének és a gazdaság stagnálásának a veszélye fokozza ennek az esélyét. Az euró tegnap tovább zuhant: a reggeli 1,185-ös szintről 1,176-ig esett a jegyzés, később azonban kisebb korrekció alakult ki. A tavalyi év legpontosabb előrejelzőjének számító holland ING szerint két éven belül paritásra kerülhet az euró/dollár kurzus, vagyis egy euróba kerülhet egy dollár.

A szakértők többsége úgy véli, az euró gyengülése tovább tarthat a dollárral szemben, ami azt jelenti, hogy a dollár is drágulhat forintban kifejezve. Bámli Károly szerint a nagyobb külső adósság miatt a forint maradhat a legsérülékenyebb a régióban, még úgy is, hogy a piac többsége az EKB várható lépései és a továbbra is nulla százalék közeli inflációs értékek miatt mind a lengyel, a román és a magyar jegybanktól is további kamatvágásokra számít.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek