Magyar gazdaság

Javult az eurózóna feldolgozóipari BMI-je

Javult az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben végleges adat szerint, de nem olyan mértékben, ahogy azt a december közepén ismertetett előzetes számok alapján várni lehetett - közölte a Markit Economics piackutató intézet pénteken.

A csaknem 3 ezer cég megkérdezése alapján készített felmérés szerint az euróövezeti feldolgozóipari BMI 50,6 pontra nőtt a 17 havi mélypontnak számító novemberi 50,1 pontról, de nem érte el az előzetesként közölt 50,8 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az országokra lebontott külön statisztikák ismét megmutatták, hogy komoly különbségek vannak az eurózóna egyes tagállamai között. Az ír BMI 56,9 pont lett, négy hónapja a legmagasabb, ugyanakkor az olasz mutató 19 hónapja legalacsonyabb szintre, 48,4 pontra süllyedt. A német feldolgozóipari BMI a novemberi 50 pont alatti érték után decemberben két hónapja legmagasabb szintre, 51,2 pontra erősödött.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek