Magyar gazdaság

Nem emelnék meg a bérpótlékot a belvárosban és a piacokon

A belvárosi és a piacokon működő kereskedőknél nem lesz száz százalékos a bérpótlék vasárnap sem. A többieknél lenne, de náluk meg alkalmazott nem lehet a boltban. Viszont mindenütt – a vendéglátásban, a turizmusban, a kórházakban, a rendőrségen is – száz százalékos lesz a bérpótlék az ünnepnapok alatt folytatott munkavégzés esetén.

Mindenütt száz százalékos bérpótlékot vezetne be az Országgyűlés gazdasági bizottsága az év tizenegy napján. A testület javaslata szerint a munkaszüneti napokon, illetve pünkösd és húsvét vasárnapján minden munkavállalónak 100 százalékos bérpótlékot kellene fizetni. Ezt a kórházak, közüzemek, tűzoltóságok és rendőrségek költségvetése bánhatja, hiszen eddig a folyamatosan működő üzemeknél, illetve ott, ahol társadalmi érdek volt a munkavégzés nem kellett bérpótlékot fizetni sem a vasárnapi, sem pedig a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén. Ugyanilyen alapon a munkaszüneti napokra többet kell majd egyébként adni a vasárnap is dolgozó televíziós stáboknak, újságíróknak is.

A terv a vendéglátásban és a turizmusban a korábbi 50 százalékos bérpótlék megemelését jelenti az ünnepnapokon. A jogszabály már március 15-én hatályba lépne a javaslat szerint, ám kérdés, a rendelkezésre álló idő (húsvétkor már a dupla bért kellene fizetni) elegendő lesz-e a felkészülésre. Már csak azért is, mert a költségvetési intézményeknél is ki kellene gazdálkodni a megfelelő összeget.

Az elképzelést a vasárnapi bérpótlék bevezetéséről szóló törvényhez benyújtott módosító indítvány tartalmazza, amely tulajdonképpen teljesen újraírja az eredeti elképzelést. A törvényjavaslatot – az előterjesztő Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa javaslatára – nem tárgyalta a múlt héten a parlament, az egyeztetések miatt azt csak a jövő héten fogadják el.

Az új terv valóban kiforrottabb, ám az a kereskedőknél is teljesen mást is tartalmaz, mint az eredeti. Korábban a száz százalékos bérpótlékot a kereskedelemben általános jelleggel terjesztették volna ki a vasárnapi munkavégzésre, azonban az új javaslat másként fogalmaz. A duplabért e szerint azoknál a kereskedelemi egységeknél kellene kifizetni az alkalmazottaknak vasárnap, amelyekre a zárva tartási törvény vonatkozik. Más kérdés: miután ezek az üzletek csak akkor lehetnek nyitva, ha a tulajdonos vagy segítő családtagja dolgozik ott, ezért a duplabérnek ebben a körben kevés a relevanciája. Valójában azoknál az újságosoknál, virágosoknál és pékeknél érdekes, amelyek a törvény értelmében nyitva lehetnek vasárnap délelőtt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban lapunknak ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a duplabért már nem biztos, hogy megengedhetik maguknak azok a vállalkozások, amelyeknek vasárnap nem kell zárva tartaniuk.

A mostani módosítás emiatt egyébként kedvezőbb helyzetbe hozza viszont azokat, akik eddig is kivételek voltak a törvény alól. A javasolt paragrafusok értelmében ugyanis nem csak a zárva tartási előírást, de a dupla bérpótlékot is megússzák (csak az eddigi 50 százalékos felárat kell fizetniük) a piacokon és a pályaudvarokon működő boltoknak, valamint a világörökségi területen található üzleteknek, ami Budapesten praktikusan a belváros egészét jelenti. Más kérdés, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium most épp azoknál – a belvárosi üzleteknél – vezetné mégis be a vasárnapi zárást, akiknek a gazdasági bizottság javaslata kedvezne.

Egy órával nyújtja nyitvatartását a Praktiker

A törvény előírásaihoz igazodva, március közepétől reggel fél nyolctól este fél kilencig lesz nyitva a cég 19 barkácsáruháza a hét hat napján. Ez a hétköznapokon egy órával hosszabb munkaidőt jelent, szombaton viszont kettőt, mert aznap most 9-től 20 óráig várja a vásárlókat a Praktiker.

A vasárnapi 9 kilenc órás nyitvatartást is tartalmazó jelenlegi beosztást a cég több éves tapasztalat alapján vezette be 2012-ben, kifejezetten a magyar vásárlói szokásokra alapozva. A vállalat vasárnapi forgalma a többi napnál rövidebb nyitva tartási idő ellenére is jól alakult. A második negyedévtől a cég az eddigi vasárnapi forgalom hétköznapi eloszlására számít, miután eddig azt tapasztalták, ha egy napig valamilyen oknál fogva zárva volt a barkácsáruház-lánc, az előtte és utána következő napok forgalma megnőtt. A Praktiker folyamatosan figyelemmel kíséri a vásárlói szokások változását, és ha szükségesnek látja, újra módosítja a nyitva tartását. Másrészt arra számítanak, hogy a 40 ezer árucikket tartalmazó webshopot a jelenlegi havi 350 ezernél többen fogják használni, bár a házhoz szállítást csak hétfőtől szombatig végezhetik az új előírások alapján.A vasárnapi 9 kilenc órás nyitvatartást is tartalmazó jelenlegi beosztást a cég több éves tapasztalat alapján vezette be 2012-ben, kifejezetten a magyar vásárlói szokásokra alapozva. A vállalat vasárnapi forgalma a többi napnál rövidebb nyitva tartási idő ellenére is jól alakult. A második negyedévtől a cég az eddigi vasárnapi forgalom hétköznapi eloszlására számít, miután eddig azt tapasztalták, ha egy napig valamilyen oknál fogva zárva volt a barkácsáruház-lánc, az előtte és utána következő napok forgalma megnőtt. A Praktiker folyamatosan figyelemmel kíséri a vásárlói szokások változását, és ha szükségesnek látja, újra módosítja a nyitva tartását. Másrészt arra számítanak, hogy a 40 ezer árucikket tartalmazó webshopot a jelenlegi havi 350 ezernél többen fogják használni, bár a házhoz szállítást csak hétfőtől szombatig végezhetik az új előírások alapján. Munkaszüneti napok január 1.

március 15.

húsvéthétfő (idén április 6.)

május 1

pünkösdhétfő (idén május 25.)

augusztus 20

november 1

december 25-26 -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek