Magyar gazdaság

Agrárárak: folytatódó lejtmenet

Idén januárban a mezőgazdasági termelői árak 7,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a növényi termékek ára 7,4, az élő állatoké és állati termékeké 6,9 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

Az áresés általános: a gabonafélék ára 9,9, a burgonyáé 38, a zöldségféléké 4,7, a gyümölcsféléké 21 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatok termelői árszintje 4,2 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés termelői ára 9,1 százalékkal esett vissza: januárban 338 forint volt kilónként, ez 2011 szeptembere óta a legalacsonyabb szint. A vágóbaromfi csak 1,6 százalékkal lett olcsóbb. Az állati termékek közül a tojás ára 5,5 százalékkal nőtt, a tejé 17 százalékkal csökkent.

Nincs meglepetés, miután Magyarország döntően nyersanyag-exportáló országgá vált, ezért az itthoni árak a világpiaciakat követik – kommentálta lapunknak az adatokat Raskó György agrárközgazdász. Hozzátette: a magyar árszint anagyon hasonló vonalat követ, mint FAO indexe, amely 55 havi mélyponton van. Ha lesz is trendváltás, csak kismértékű árnövekedésre lehet számítani, leginkább stagnálás várható.

A mostani árcsökkenés az állattenyésztőknek komoly problémákat okozhat – véli Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője. A felvásárlási árak mélyen alatta vannak a leghatékonyabb termelők önköltségi szintjének is, ezért az állattenyésztőknek át kell gondolni, mekkora állományt tartanak fent. Áprilistól indul az új egységes támogatási kérelmek benyújtása, ezért az ágazatnak a következő két hét mozgalmas lesz.

KSH agrárárak
Kapcsolódó cikkek