Magyar gazdaság

Horvát miniszter: a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható

Horvátországnak stabil és hosszú távon is fenntartható nyugdíjrendszere van, amely a következő negyven évben szerény, mindössze 1,5 százalékos növekedéssel, de folyósítani tudja a nyugdíjakat - mondta Mirando Mrsic munkaügyi miniszter. Az Európai Bizottság (EB) azonban nem osztozik a miniszter optimizmusán - írta a Poslovni Dnevnik gazdasági napilap kedden.

Az EB utolsó jelentése szerint a horvát nyugdíjrendszer nem elég hatékony. A bizottság ezért azt kérte a kormánytól, hogy a mostani 65 évről 67 évre emelje a nyugdíjkorhatárt, valamint ne várjon vele 2031-ig, tegye meg tíz évvel korábban.

A korai nyugdíjazások miatt  Horvátországban a fizetésekhez képest alacsonyak a nyugdíjak, jelenleg a bruttó fizetés mindössze 31 százaléka, amely 2030-ban 27, 2060-ban 22 százalékra is csökkenhet – állt a bizottság jelentésében.

Horvátországban a nyugdíjasok mindössze 13 százalékának volt 40 éves, vagy annál hosszabb munkaviszonya, az összes többi korai nyugdíjazott, rokkant, túlnyomórészt katonai nyugdíjas. 

A valamivel több mint 4 milliós országban mindössze 1,29 millió ember dolgozik, a nyugdíjasok száma pedig 1,38 millió.

szociális juttatások Horvátország nyugdíjrendszer nyugdíj
Kapcsolódó cikkek