Magyar gazdaság

Csak a Fidesz szimpatizánsaira jellemző az optimizmus

Míg 2014 januárjában minden harmadik magyar felnőtt, addig 2015 januárjában a megkérdezettek több mint fele volt pesszimista az ország jövőjét illetően.

Az optimizmus és a semlegesség érzése csak a Fidesz–KDNP szimpatizánsaira jellemző, minden más szavazói csoport zömmel pesszimista – derül ki a TÁRKI 2015. januári adatfelvételéből.

A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2015 januárjában megismételte egyik rendszeres adatfelvételét, melyet négy kelet-közép-európai országban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) végzett arra vonatkozóan, hogy milyennek érzik a megkérdezettek az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, illetve véleményük szerint hogyan fog ez változni a következő egy évben. A négy ország összehasonlításáról szóló eredményeket a TÁRKI már korábban közölte, most kifejezetten a magyarországi adatokat veszik górcső alá.

A jelenlegi gazdasági helyzettel és az egy év múlva várható állapottal kapcsolatos válaszokat együtt vizsgálva az optimisták csoportjába sorolták azokat a válaszadókat, akik a jelenlegi állapotot jónak tekintik, s javulást, de legalábbis a helyzet változatlanságát remélik, továbbá azokat, aki ma se jónak, se rossznak nem látják a helyzetet, de javulást várnak. Akik jelenleg „közepesnek”, jövőre változatlannak ítélik az ország helyzetét, a „semleges” kategóriába kerültek. Az ennél negatívabb véleményeket tekintik pesszimistának.

A kutatás szerint 2014. januárhoz képest drasztikusan csökkent azok aránya, akik optimistán vélekednek a gazdasági helyzetről, s megnőtt a pesszimisták aránya.

Két olyan társadalmi csoportot van, amelyekben erősen eltérő volt 2015 januárjában a pesszimisták aránya: míg a diplomások és az érettségizettek közel fele, addig az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamivel több, mint kétharmada vélekedett negatívan az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban.

Az optimisták legmagasabb arányban a Nyugat-Dunántúlon, legalacsonyabb arányban pedig a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon élnek.

A pártszimpátia alapján azt lehet látni, hogy a Fidesz–KDNP szimpatizánsai a legoptimistábbak, és körükben a semleges véleményen lévők aránya is magas. Minden más választói csoport, különösen az MSZP és a Jobbik szavazótábora, inkább pesszimista, mint optimista.

MSZP Fidesz optimizmus TÁRKI
Kapcsolódó cikkek