Magyar gazdaság

Hiányosságokat talált az ÁSZ a közszolgálatin és a Semmelweisen is

Több kisebb hiányosságot állapított meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Semmelweis Egyemet érintő vizsgálata során az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzés szerint az ÁSZ az intézmények rektorának, illetve a Semmelweis Egyetem esetében a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2012 és 2013 között a jogelődöktől átvett területeken folytatott képzést, a képzési területeken kutatási tevékenységet is végzett, közfeladatai 2012 augusztusától tovább bővültek. A hallgatói létszám 2013-ban 10 371 volt, ami 63,7 százalékkal magasabb az előző évinél, ezzel összefüggésben az oktatók létszáma 18,7 százalékkal nőtt.

Az NKE kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 16,3 milliárd forint volt, ehhez 14,7 milliárd költségvetési támogatást kaptak. A két év alatt az egyetem kiadásai 121,8 százalékkal, bevételei összességében 86,7 százalékkal nőttek. Bevételi és kiadási előirányzatainak megállapítása - a szabályozási hiányosságok miatt - részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azok módosítása szabályszerű volt.

Megállapították azt is, hogy az NKE pénzügyi egyensúlya az ellenőrzött időszakban biztosított volt. Az ÁSZ alapvetően a pénzügyi gazdálkodás körében tárt fel szabálytalanságokat, a vagyongazdálkodás szabályozottsága - néhány kisebb hiányosság mellett - megfelelő volt.

A különböző jogcímeken kapott támogatások felhasználására vonatkozó intézményi döntések összhangban voltak a jogszabályokkal, belső szabályzatokkal. Az intézményi térítési díjak, költségtérítések megállapítása megfelelt a jogszabályi és belső előírásoknak - rögzítették.

Több esetben előfordult ugyanakkor, hogy a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások elszámolása során a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az NKE a vagyonelemekkel történő gazdálkodása során a jogszabályokban és a belső szabályozásokban előírtakat részben tartotta be. A bérleti szerződéseket a jogszabályban foglaltak ellenére több esetben nem versenyeztetés útján kötötték meg. Az NKE nem rendelkezett a szenátus által elfogadott vagyongazdálkodási tervvel.

A Semmelweis Egyetemen (SE) 2009-ben az általános orvostudományi, a fogorvos-tudományi, a gyógyszerész-tudományi, a testnevelési és sporttudományi, valamint az egészségtudományi karon folyt oktatás, ez 2010-ben az egészségügyi közszolgálati karral bővült. A hallgatói létszám 2013-ban 12 667 volt, ami 12,3 százalékkal volt több a 2009. évinél. Az oktatók létszáma 1140-ról 1324-re nőtt.

Az SE kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 311,6 milliárd forint volt, ehhez 59 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az öt év alatt az egyetem kiadásai 18,7 százalékkal, bevételei összességében 22,1 százalékkal nőttek.

A 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzéskor megállapították, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya - a felmerülő likviditási problémák ellenére is - biztosított volt. Az SE vagyongazdálkodásának szabályozottságát alapvetően megfelelőnek ítélték, de a 2009 és 2011 közötti mérlegekben feltárt hibák összege több vagyonelem helytelen besorolása és értékelése következtében meghaladta a jogszabályban meghatározott jelentős összeget. Az ellenőrzés a pénzügyi gazdálkodás területén, illetve a közbeszerzések alkalmazásánál is tárt fel szabálytalanságokat - jelezték.

Az ÁSZ szerint az intézménynél a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások, a dologi és a felhalmozási kiadások előirányzatának felhasználása, valamint az intézményi működési bevételek és a vagyonhasznosítási bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A rendszeres személyi juttatásoknál több esetben nem állt rendelkezésre a közalkalmazottak kinevezése, illetve a kinevezések módosítása - írták, hozzátéve: a közbeszerzések alkalmazásánál több esetben megsértették a vonatkozó jogszabályban előírt egybeszámítási, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatására előírt szabályokat. A térítési díjakat, költségtérítéseket nem alapozták meg önköltségszámítással.

Nemzeti Közszolgálati Egyetemet Semmelweis Egyemet ÁSZ
Kapcsolódó cikkek