Magyar gazdaság

Nem mindenki örülhet a rezsicsökkenésnek - Itt vannak a vesztesek!

Tavaly nagy szerepe volt az infláció eltűnésében a rezsicsökkentésnek. De nem mindenki örülhetett a kormány árszabályozó intézkedésének, hiszen voltak, akik kimaradtak a rezsicsökkenésből. Akik fával vagy szénnel fűtenek, azoknak többet kellett fizetni, mint 2013-ban.

Az elmúlt évben a fogyasztói árak és ezen belül a háztartási energiahordozók árának alakulásában meghatározó szerepe volt a kormányzati árszabályozásnak, de aki fával vagy szénnel fűt, annak többet kellett fizetnie, mint 2013-ban. (Tavaly 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, az árak esésére 1968 óta nem volt példa.)

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi inflációs folyamatokról szóló kiadványa szerint a tavaly áprilisban hatályba lépett, kizárólag a lakossági kört érintő rezsicsökkentés hatására a háztartási energia ára az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázé 0,7 százalékkal. A rezsicsökkentés ebben a hónapban még csak az alapdíjak mérséklődésében jelentkezett, így az intézkedés a következő hónapban is éreztette hatását a használati díjak, azaz a fogyasztástól függő tételek mérséklődése miatt. Májusban így a háztartási energia ára jelentősen csökkent (2,5 százalék), ennek következtében a 6,5 százalékos árcsökkenés májusban jelent meg teljesen a vezetékes gáz árában.

Szeptemberben hatályba lépett az újabb rezsicsökkentő intézkedés, ami ezúttal az elektromos energia árát érintette. Az alapdíjak mérséklése miatt ebben hónapban még csak 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezzel párhuzamosan azonban nagymértékben, 2,7 százalékkal drágult a tűzifa egy hónap alatt, így összességében a háztartási energiahordozók körében 0,1 százalékos áremelkedés történt.

Októberben a használati díjak, azaz a fogyasztástól függő tételek díjában is érvényesült rezsicsökkentés, így az 5,7 százalékos díjmérséklés teljes egészében megjelent az elektromos energia árában. Októberben lépett hatályba a távfűtés árához kapcsolódó újabb rezsicsökkentés is. Mivel a távfűtés esetében az alapdíjak súlya jelentős, ez nagyobb mértékű, 2,5 százalékos árcsökkenést eredményezett a távfűtés árában. Mindezt azonban ellensúlyozta a szén és a brikett, koksz drágulása. Így októberben átlagosan 2,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a háztartási energiahordozókért. A távfűtés esetében a teljes díjcsökkentés a 2014. decemberi fogyasztóiár-indexben jelent meg, a számlázás időbeli eltolódása miatt.

Ezen intézkedések hatására éves szinten a háztartási energia ára 12 százalékkal kisebb lett az előző évhez viszonyítva. Bár a csökkenés nagyobb mértékű a 2013. évinél, a 2014. évi árindexben még érezhető a 2013. évi többszöri, a tavalyinál nagyobb mértékű rezsicsökkentő intézkedések áthúzódó hatása. A vezetékes gázért 15, az elektromos energiáért 12, a távfűtésért 11 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ugyanakkor a tűzifa 2,6, a szén 1,9 százalékkal drágult.

fa energia rezsi távfűtés tüzifa gáz rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek