Az és Svájc történelmi adózási egyezményt írt alá – fogalmazott az Európai Bizottság tegnap kiadott közleménye –, amely jelentősen erősíti az adóelkerülés elleni küzdelmet.

A felek 2018-tól kezdve automatikusan kicserélik egymással a másik rezidenseinek számláira vonatkozó információkat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az uniós polgárokra nem vonatkozik majd a svájci banktitok, így elriasztja őket attól, hogy ottani bankszámlákon próbálják meg elrejteni a jövedelmüket. (Svájcban egy 1934-es törvény korlátozza a bankszámlákról kiadható információkat, még az adóhatóságok vagy kormányok számára is.)
Az automatikus információcsere az egyik leghatékonyabb eszköz az adóelkerüléssel szemben – emeli ki a közlemény.

2018 januárjától az EU országai évente megkapják a rezidenseik svájci számlái tulajdonosának nevét, lakcímét, adószámát, születési évét, ezen felül a számlákra vonatkozó pénzügyi információkat is. A bizottság hasonló megállapodásokról tárgyal Andorrával, Liechtensteinnel, Monacóval és San Marinóval is, ezeket az év vége előtt alá akarják írni. Svájc az elmúlt években már tett lépéseket a transzparenciáért, a napokban lelepleződött külföldi adóelkerülők nevét kezdte közzétenni.