Magyar gazdaság

Jönnek fel a dollármilliomosok

Az erős gazdasági és részvénypiaci teljesítményeknek köszönhetően tavaly 920 ezer fővel bővült a dollármilliomosok tábora szerte a világon – derül ki a Capgemini tanácsadó cég és a Royal Bank of Scotland (RBC) vagyonkezelőjének idén 19. alkalommal közzétett éves jelentéséből.

A World Wealth Report összeállításakor a nettó vagyont veszik alapul, ez a befektethető eszközöket jelenti, figyelmen kívül hagyva az elsődleges lakást, a tartós fogyasztási javakat és a gyűjteményeket. Akinek legalább egymillió dollárnyi ilyen eszköze van, az már a magas nettó értékű egyének (HNWI) kategóriájába tartozik a vagyonkezelői fogalomrendszerben.

Tavaly összesen 14,6 millió ilyen dollármilliomos volt szerte a világon, 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, összesített vagyonuk pedig 7,2 százalékkal 56,4 ezer milliárd dollárra nőtt. Ez a növekedési tempó jóval alacsonyabb a 2013-asnál - akkor a HNWI-populáció 14,7 százalékkal, összvagyonuk 13,8 százalékkal bővült –, és a második leglassúbb ütem az utóbbi öt évben. Az idei jelentés nagy újdonsága, hogy az ázsiai–csendes-óceáni térségben 9 százalékkal 4,69 millióra nőtt a dollármilliomosok száma, így már tízezerrel többen vannak, mint az észak-amerikaiak. Összegben még ez utóbbiak csoportja vezet, 16,23 ezer milliárd dollárt mondhat magáénak, de a jelentés készítői szerint az ázsiai–csendes-óceáni térségben olyan gyorsan híznak a vagyonok, hogy ez év végére már e téren is átveheti a vezetést ez a régió. A következő néhány évben azonban Európa lehet a vagyonok növekedésének nagyobb hajtóereje – emeli ki a jelentés -, a gazdaság beindulásával párhuzamosan.

Az egyes országokat nézve az látszik, hogy a tavalyi létszámbővülés 52 százaléka az USA-ra és Kínára jutott, de az igazi éllovas India volt: a viszonylag gyenge 2013 után mind a HNWI-k száma, mind az összvagyonuk itt nőtt a legjobban (26, illetve 28 százalékkal), hála a részvénypiac száguldásának, illetve az alacsony olajárak jótékony hatásának.

Az egyetlen térség, ahol negatív fordulatot vett a vagyonosodás, Latin-Amerika: itt mind a milliomosok száma, mind a vagyona csökkent (az utóbbi kisebb léptékben), nagyrészt a nyersanyagárak összeomlása, illetve a nyomukban járó részvénypiaci hanyatlás miatt.

Nem csak Ázsia élre kerülése újdonság az idén, hanem az is, hogy a vagyonosok már a részvénybefektetéseket preferálják a készpénzzel szemben: portfóliójuk 27 százalékát tartják részvényben. Ezzel együtt még a vagyonok több mint negyede készpénzben van; a jelentéshez mellékelt felmérésben megkérdezett több mint ötezer milliomos 36 százaléka életszínvonala fenntartására fordítja vagyona e részét, 31 százalékuk pedig azért tartja fontosnak a készpénzt, hogy legyen miből ellensúlyozni a piacok volatilitását.

Ami a közeljövőt illeti, a Capgemini és az RBC szakértői szerint 2014 végétől 2017-ig évente átlag közel 8 százalékkal hízik majd a HNWI-tábor vagyona, 70,5 ezer milliárd dollárra. Az ütem továbbra is az ázsiai–csendes-óceáni térségben lesz a legerősebb (évi 10,3 százalék), de Európa is 8,4 százalékot ér el majd, szemben az Észak-Amerikában várható 7 százalékkal.

dollármilliomos
Kapcsolódó cikkek