Magyar gazdaság

Az online kasszával egyelőre nem számolnak a magánszállásadók

Bár a Napi Gazdaság keddi száma tényként közölte, hogy év végéig a magánszálláshelyeknek is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, az érintettek nem tudnak erről a tervezett változásról, sőt.
„Három hónappal ezelőtt egyeztettünk utoljára a gazdasági tárca illetékeseivel, és akkor az derült ki, hogy nem várható újabb szigorítás a magánszálláshelyeken és a falusi turizmusban, így az online pénztárgépek bevezetésére sem kell számítani. Tudomásom szerint ez azóta sem változott” – mondta a Világgazdaságnak Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: az online kasszák bevezetése már csak azért sem valószínű, mert az adóhivatal már most is rálát a szolgáltatókra a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség révén. A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet pedig a legtöbben nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik. Valószínűleg az okozhatja a félreértést, hogy az online pénztárgép használata tulajdonképpen már most is kötelező ezen a területen, de a szállásadók mentesülnek a használata alól, ha minden esetben számlát adnak. Pillanatnyilag a szövetség elnöke szerint úgy tűnik, hogy ez így is marad.

A kereskedelemben már bevezetett online pénztárgépek sikere miatt a kormány a tervek szerint kiterjeszti majd a gépek használatának kötelezettségét egyes szolgáltatási szektorokra – minden bizonnyal a fodrászokra, a kozmetikusokra, a masszőrökre, illetve a taxisokra is. Márciusban a pénzváltók egyesülete önként kérte, hogy kerüljenek be az érintett szakmák körébe. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára akkor felhívta a figyelmet: most először találkoztak azzal, hogy egy szakmai szervezet önként folyamodott ilyen kérdéssel a tárcához. A kasszák használatának kiterjesztésére vonatkozó jogszabály előkészítése jelenleg is zajlik.

online kassza magánszállásadók
Kapcsolódó cikkek