Magyar gazdaság

Dollár milliárdokat ad Japán a Mekong térség országainak

Japán bejelentette szombaton, hogy újabb 6,1 milliárd dollár (mintegy 1700 milliárd forint) fejlesztési segélyt nyújt az úgynevezett Mekong-térség országainak.

Japán ezzel a lépéssel is ellensúlyozni akarja Kínának azt a tervét, hogy egy új hitelintézet létrehozásával "behatoljon" Tokió és a vele szövetséges Washington regionális érdekszférájába. A Kína által létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) alapító okiratát néhány napja írták alá Pekingben.

A 2016-2018-as évekre szóló újabb segélyfelajánlást Abe Sindzó miniszterelnök jelentette be Japán és a Mekong-országok - Kambodzsa, Laosz, Vietnam, Mianmar és Thaiföld - tokiói csúcstalálkozójának végén. A csúcson egyúttal stratégiai tervet fogadtak el a gazdaságilag gyorsan növekvő térség vasúti és energetikai hálózatának és más infrastruktúrájának japán segítséggel való fejlesztésére.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozata újfent bírálta Kínának a Dél-kínai-tengeren folytatott szigetépítési és -erődítési tevékenységét, amely a résztvevők szerint aláássa a bizalmat és biztonságot a térségben, ahol számos más országnak vannak rivális területi igényei.

Abe Sindzó még májusban közölte, hogy Japán az Ázsiai Fejlesztési Bankkal (ADB) együttműködve 110 milliárd dollárt fog felajánlani ázsiai infrastruktúra-fejlesztési programok finanszírozására a következő öt évben. A felajánlott összeg valamivel nagyobb, mint a kínai alapítású AIIB 100 milliárd dolláros tervezett törzstőkéje.

Mekong-országok Japán Ázsiai Fejlesztési Bank bankok
Kapcsolódó cikkek