Magyar gazdaság

Fejlesztenék a Liszt Ferenc-repülőtér térségét

Társulást hoznának létre a Liszt Ferenc-repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődésének felgyorsítására az érintett önkormányzatok, a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl.

Az úgynevezett Bud klaszter létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a felek csütörtökön írták alá.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter (Bud klaszter) legfőbb célja az lesz, hogy felgyorsítsák a régóta tervezett Airport City-beruházást, ezzel bővüljön a repülőtér gazdasági tevékenysége, és a régió is dinamikusan fejlődjön - áll a Budapest Airport Zrt.-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzáteszik: a térségi együttműködéstől elsősorban azt remélik, hogy a budapesti repülőtér és közvetlen környezete kiemelt figyelmet kap az országos és regionális fejlesztéseknél.

A társulás létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a kezdeményező XVIII. kerületi, a fővárosi, a Pest megyei és a vecsési önkormányzat, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt., valamint a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. képviselője írta alá.

A közlemény szerint a klaszter fontos célja, hogy a budapesti repülőtér Magyarország gazdasági növekedésének egyik fontos szereplőjeként megerősítse vezető pozícióját a régióban. A térség fejlesztésének külön aktualitást ad, hogy a főváros 2017-ben vizes világbajnokságot rendez, 2020-ban labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzéseknek ad otthont, 2024-ben pedig az olimpia házigazdája szeretne lenni. Így rövid időn belül szükségessé válhat néhány régóta tervezett fejlesztés, köztük a repülőtéri gyorsforgalmi út felújítása és a 2-es terminál kötöttpályás kapcsolatának megteremtése.

A klaszter nyitott arra, hogy a kezdeményezésben a repülőtérhez kötődő állami, további önkormányzati és piaci szereplők is részt vegyenek - fűzték hozzá.

társulás Liszt Ferenc-repülőtér fejlesztés
Kapcsolódó cikkek