Több mint harminc városban, közel száz helyszínen osztanak ingyenmeggyet a termelők szombatig. Kilenc termelői értékesítő szövetkezet (TÉSZ) és két termelő egyénileg biztosít többkamionnyi gyümölcsöt az akcióhoz a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács koordinálásával. Budapesten és Győrtől Sároraljaújhelyig, Siófoktól Debrecenig, Gyulától Kaposvárig összesen 100 ezer adag meggyet osztanak szét.

Mint azt korábban megírtuk, idén a konzervgyárak önköltségi ár alatti összeget kínáltak a meggyért, ezért több termelő is kilátásba helyezte, hogy inkább a fán hagyja vagy a földre rázza a gyümölcsöt. Ehelyett döntöttek most inkább amellett, hogy felhívják a figyelmet a magyar meggy értékeire. Szakemberek szerint a legfontosabb exportfelvevő piac – Németország – pang. Magyarországon eközben sem a fagyasztott meggy, sem a befőtt nem népszerű, a válság következtében pedig gyakorlatilag luxuscikké vált a feldolgozott gyümölcs. Míg az egy főre eső meggyfogyasztás 2002-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem elérte a két kilogrammot, tíz évvel később már mindössze 0,9 kiló volt. Korábban lapunknak Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke azt mondta, a problémának nincs gyors megoldása, évek alatt lehet csak feltornászni az árakat, amihez rendszeres, a meggyet népszerűsítő marketingkampányokra is szükség van.

A hétvégi akció szervezői információs kiadványokkal a meggy előnyös egészségügyi hatásaira – vírusirtó, serkenti a szívműködést, tisztítja az ereket, ellenszere az alvászavarnak –, de a termesztők munkájának nehézségeire, szépségeire is igyekeznek felhívni a figyelmet. A meggyosztás helyszínei és időpontjai elérhetők a többi között a www.fruitmarketing.hu weboldalon.