BUX 43,528.08
+1.15%
BUMIX 3,814.2
+0.49%
CETOP20 1,856.7
-0.27%
OTP 9,212
+2.63%
KPACK 3,100
0.00%
+3.06%
+1.90%
+1.16%
+0.98%
ZWACK 17,250
-1.43%
0.00%
ANY 1,560
0.00%
RABA 1,125
-0.44%
-1.42%
+0.31%
0.00%
-1.42%
-1.31%
+2.89%
0.00%
0.00%
-0.06%
OTT1 149.2
0.00%
+3.21%
MOL 2,916
+1.04%
+0.39%
ALTEO 3,020
+2.37%
0.00%
+0.78%
0.00%
0.00%
+0.26%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-1.74%
+1.65%
0.00%
SunDell 45,600
0.00%
+3.42%
-0.41%
-1.96%
0.00%
+1.13%
+4.63%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,500
0.00%
-1.40%
NAP 1,200
+0.84%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Késleltetett online kasszafrász

Egyre kevésbé valószínű, hogy még az idén be kell szerezniük a taxisoknak az on-line pénztárgépeket. A kasszák használatát a szolgáltató szektor szereplőire – fodrászokra, kozmetikusokra, pénzváltókra is – kiterjesztő jogszabályt ugyanis még mindig farigcsálják a gazdasági tárca szakemberei.

Még mindig a tervezési fázisban van az online pénztárgépek használatát a szolgáltatási szektorra is kiterjesztő rendelet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelenleg is a részletszabályokon dolgozik, és tart az egyeztetés az érintett szektorok képviselőivel – tájékoztatta lapunkat a tárca.

A gépek bevezetését a kereskedelemben tapasztalt sikereken felbuzdulva javasolta a szolgáltató szektorban is a kormány. Eddig a fodrász-, a kozmetikus-, a masszőr- és a taxisszakma merült fel, a pénzváltók pedig márciusban önként jelentkeztek, hogy kötelező jelleggel használnák az online kasszákat.

Az, hogy összesen mennyi pénztárgépre lesz majd szükség, egyelőre a gyártók előtt is rejtély, de információink szerint 50-70 ezerre becslik a darabszámot.

„Azért lényeges, hogy pontosan kire vonatkozik majd a rendeletmódosítás, mert lehetnek köztük olyan szakmák, amelyek képviselőinek hordozható online pénztárgépre lesz szükségük. Csakhogy jelenleg mindössze két mobilkasszának van érvényes forgalmazási engedélye, és ezekből a pénztárgépekből sincs több ezer raktáron, mert eddig kicsi volt rájuk az igény” – mondta a Világgazdaságnak Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője. Hozzátette: ha az NGM új műszaki követelményeket ír elő, akkor újra kell fejleszteni és engedélyeztetni a pénztárgépeket, ami 6–12 hét, a gyártás és leszállítás pedig újabb 12 hetet jelent. „Továbbra is kulcskérdés tehát a bevezetés reális határideje” – tette hozzá.

Online mobil kasszákra a taxisoknak lehet szükségük, azaz ha a Micra-Metripond vezetőjének becslését vesszük alapul, a személyszállítók ezt az évet szinte biztosan megússzák az eszköz beszerzése nélkül. Pedig március végén Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára lapunknak adott interjújában azt mondta, a fodrászoknál, a kozmetikusoknál és a taxisoknál még az idén bevezethetik az online kasszákat. Az államtitkár akkor úgy becsülte, a költségvetésnek 20 milliárd forint többletbevétele keletkezik majd a lépés nyomán. A taxisok érdekképviselete korábban jelezte, valamilyen formában állami segítséget fognak kérni az eszközbeszerzéshez, ha a pénztárgépek használatát számukra is kötelezővé teszik.

A magánszálláshelyek megússzák a szigorítást

Bár a Napi Gazdaság hétfőn tényként közölte, hogy év végéig a magánszálláshelyeknek is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, az NGM lapunknak küldött válaszából kiderül: e tevékenységi körben a jelenleginél nagyobb mértékben nem terjesztik ki a pénztárgéphasználatot.

Mint azt lapunknak korábban Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke elmondta, ezen a területen tulajdonképpen már most is kötelező a gépek használata, de a szállásadók mentesülnek, ha minden esetben számlát adnak.

A NAV tájékoztatója szerint jelenleg a pénztárgépes nyugtaadásra kötelezettek körébe a szálláshely-szolgáltatási tevékenység köréből a szállodai szolgáltatás (szálloda, üdülőszálloda, apartmanszálloda, motel, gyógyszálloda, konferenciaszálloda, kaszinószálloda, motorhotel, panzió), az üdülési és egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (gyermeküdülő, egyéb üdülőház, vendégház és bungaló, falusi ház és faház háztartási szolgáltatások nélkül, ifjúsági szálló, turistaszálló, hegyi menedékhely, menedékhely, szabadtéri terület biztosítása sátrak, hálózsákok elhelyezésére) és a kempingszolgáltatás tartozik. Utóbbi kategóriába sorolják a rövid időtartamú tartózkodás céljából érkező látogatók számára kempingben, kamionparkban, üdülési járműparkban, horgász- és vadásztáborban nyújtott szálláshely-szolgáltatást, a járművek részére hely és elhelyezés biztosítására szolgáló kempinget és a menedék vagy táborhely biztosítását is sátrakhoz vagy hálózsákokhoz.

Mint azt lapunknak korábban Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke elmondta, ezen a területen tulajdonképpen már most is kötelező a gépek használata, de a szállásadók mentesülnek, ha minden esetben számlát adnak.

A NAV tájékoztatója szerint jelenleg a pénztárgépes nyugtaadásra kötelezettek körébe a szálláshely-szolgáltatási tevékenység köréből a szállodai szolgáltatás (szálloda, üdülőszálloda, apartmanszálloda, motel, gyógyszálloda, konferenciaszálloda, kaszinószálloda, motorhotel, panzió), az üdülési és egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (gyermeküdülő, egyéb üdülőház, vendégház és bungaló, falusi ház és faház háztartási szolgáltatások nélkül, ifjúsági szálló, turistaszálló, hegyi menedékhely, menedékhely, szabadtéri terület biztosítása sátrak, hálózsákok elhelyezésére) és a kempingszolgáltatás tartozik. Utóbbi kategóriába sorolják a rövid időtartamú tartózkodás céljából érkező látogatók számára kempingben, kamionparkban, üdülési járműparkban, horgász- és vadásztáborban nyújtott szálláshely-szolgáltatást, a járművek részére hely és elhelyezés biztosítására szolgáló kempinget és a menedék vagy táborhely biztosítását is sátrakhoz vagy hálózsákokhoz. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek