Az ipari termelés alakulásáról szerdán közzétett adatsor sötét árnyékot vetít előre péntekre, amikor az Eurostat publikálja a második negyedévet tükröző uniós növekedési adatokat.

A The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az április–júniusi időszakban az eurózóna gazdasága 0,4 százalékkal bővült, éppen annyival, mint az első három hónapban. Egyes szakértők azonban óvatosabbak, és csak 0,2 százalékos GDP-emelkedést prognosztizálnak a megelőző negyedévhez képest, mert az ipar nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. Az előző hónaphoz képest áprilisban stagnált, aztán májusban 0,2, júniusban pedig 0,4 százalékkal csökkent. Ennek oka persze nagyrészt a kínai gazdaság lassulásában keresendő. Németország ipari termelése júniusban meglepő arányban, 1,4 százalékkal esett vissza. Az eurózóna ipari termelésének szintje így még mindig nem érte el a 2007-est, a válság előtti értéket.

A német gazdaság az első negyedévben 0,3 százalékkal bővült az előző három hónaphoz viszonyítva, és elemzők ugyanennyit várnak a másodikban is. A Reuters felmérése viszont 0,5 százalékos növekedési előrejelzést tartalmaz, mert miközben az ipari termelés júniusban megingott, a negyedév egészében még száguldott az s a belső kereslet is élénkült. Franciaország, amely 0,6 százalékkal növekedett a január–márciusi időszakban, most 0,2 százalékra számíthat. Az eurózóna szempontjából a jó hír az, hogy a „periférián” két ország is kiugróan teljesít. Spanyolország a helyi statisztikai hivatal közlése szerint a második negyedévben egy százalékkal bővült, az első negyedévi 0,9 százalék után. Éves összevetésben ez 3,1 százalékos iramnak felel meg. Az ír gazdaság is magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, a felülvizsgált első negyedévi adat 6 százalék – az előző év azonos időszakához képest. Idén 5,3 százalékkal bővülhet az ír gazdaság, jövőre pedig 4,8 százalékkal. Az írországi ipari termelés júniusban – tavaly júniushoz képest – több mint 27 százalékkal ugrott meg. Ugyanebben a hónapban egyébként a magyar ipari termelés 11 százalékkal bővült, a szezonális hatást kiszűrve pedig 6,1-del.

Előrejelzések szerint az eurózónán kívüli brit gazdaság 0,7 százalékos ütemet diktálhat a második negyedévben az előzőhöz képest, amikor 0,4 százalékkal bővült. Az április–júniusi várható adat nagyjából megfelel az amerikai évesített 2,3 százaléknak. Az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévi – az európai adatokkal összehasonlítható – 0,1 százalékos szinte stagnálás után meglódult a második három hónapban, s kedvezően alakul a foglalkoztatási helyzet is. A 5,3 százalékos, és most az elemzők kíváncsian várják a jegybank (Fed) szeptemberi ülését, vajon a nyíltpiaci bizottság megemeli-e a 2008 óta változatlan irányadó kamatot a túlzottan alacsony az erős dollár, az olcsó olaj és a kínai valutaleértékelés fényében.