Magyar gazdaság

Aktív marad a piacon a svájci jegybank

A svájci jegybank (SNB) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a rekordmélységben levő kamatokon az igazgatóság tegnapi ülésén: az irányadó rátának számító háromhavi Libor-célsáv mínusz 1,25–mínusz 0,25 százalék között maradt, a látra szóló jegybanki mínusz 0,75 százalék, vagyis továbbra is negatív kamatokkal próbálják ösztönözni a hitelezést.

(A bank elnöke, Thomas Jordan szeptember elején arra figyelmeztetett, hogy a látra szóló betéti kamat még nem érte el az alját, a Bloomberg elemzői felmérése szerint az mínusz 1,25 százaléknál lehet.)
Az SNB aktív marad a devizapiacon, ha szükséges – közölte a jegybank, hozzátéve, hogy az enyhe gyengülés ellenére még mindig túl erősnek tartja a frankot. A jegybank január közepén vette le az 1,20-as sapkát a frank–euró-árfolyamról, s ennek folytán a svájci deviza paritásig is jutott a közös pénzzel szemben. Az alkalmi – többnyire verbális – intervenciók, illetve az euró erősödésének nyomán a múlt héten már 1,1 franknál is többet kellett adni egy euróért; korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint ezzel a svájci ipar együtt tudna élni.

A frank árfolyamának elengedése után az elemzők többsége arra számított, hogy az exporttól és az idegenforgalomtól erősen függő svájci gazdaság recesszióba süllyed, a mínuszos első negyedév után azonban a második negyedévben váratlanul nőtt a (az előző három hónaphoz képest 0,2, éves összevetésben 1,2 százalékkal). Az SNB továbbra is „1 százalékhoz közeli” GDP-bővülést vár 2015-re, az inflációs előrejelzés azonban változott, elsősorban az olajárak visszaesésére hivatkozva. A jegybank idén a fogyasztói árak 1,2 százalékos csökkenésére számít, szemben a negyedévvel korábbi mínusz 1 százalékos prognózissal, és még jövőre is 0,5 százalékos esést várnak.

A gazdasági minisztérium (SECO) is tegnap adta ki legfrissebb előrejelzését – még a jegybank előtt –, e szerint idén 0,9 százalékkal nőhet a GDP (az előző becslés 0,8 százalék volt), ez jövőre 1,5 százalékra erősödhet (korábban 1,6 százalékot vártak). A helyzet javulásának meghatározó feltétele, hogy a világgazdaság felfelé tartó pályán maradjon, különösen fontos ezen belül az eurózóna fellendülése – emelte ki a SECO közleménye. Az alakulását kicsit másképp várják, mint a jegybank: a kormány szerint az idei 1,1 százalékos árcsökkenést jövőre már 0,1 százalékos emelkedés követi.

svájci jegybank
Kapcsolódó cikkek