Magyar gazdaság

Korlátozott földprivatizáció

A földforgalmi törvényben meghatározott földszerzési limit továbbra is érvényes lesz magánszemélyeknél, vagyis nem lehet korlátlan mennyiségben vásárolni termőföldet akkor sem, ha az esetleg egy-egy település közelében nagy területen áll rendelkezésre – derül ki az állami földek privatizációjáról szóló kormányhatározatból.

A 2013 óta érvényes korlát szerint magánszemély nem vásárolhat 300 hektárnál több termőterületet, ezt a szabályt figyelembe veszik a várhatóan heteken belül kezdődő földliciteknél is.

A kormány a közelmúltban bejelentett földeladási program során mintegy 300-380 ezer hektárnyi állami termőföldet értékesíthet. A szóban forgó termőterületeket kizárólag magyar állampolgárok, valamint földművesnek minősülő helyben lakók vásárolhatják meg. A szaktárca közlése szerint ebben a körben több mint 100 ezer potenciális vevő jöhet szóba országos szinten. A 3 hektárnál nagyobb földek esetében nyilvános árveréseket tartanak, az eddigi hírek szerint már októbertől.

A programot nem is tolnák át 2016-ra. A most benyújtott határozat szerint a kormány felhatalmazza a földművelésügyi minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a földrészletek értékesítésére december 31-ig sor kerülhessen.

A földeladáshoz a liciteket a huszonhárom megyei jogú városban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lebonyolított árveréseken rendezik meg. A kikiáltási ár a helyileg jellemző plusz 10 százalék lesz, a licit felfelé elmozdulhat ettől, de lefelé nem. A 3 hektár alatti területek esetében nyilvános hirdetéseken keresztül értékesítik majd a földeket.
A zömmel most is használatban lévő területeket bérleti szerződéssel együtt adják el, ám a lefektetett szabályok alapján a jelenlegi bérlők kétharmada, négyötöde nem tud majd vásárolni.

Ezek a szereplők ugyanis vagy jogi személyiségű társaságok, vagy nem helyben lakó magánszemélyek. A kormányhatározatban szerepel az is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által a vásárlásokhoz igénybe vehető földvásárlási hitelprogram meghirdetésével segíti a folyamatot, ennek mielőbbi kidolgozására is utasítást adott Orbán Viktor.

A konstrukcióról korábban Lázár János közölte: a feltételek kedvezők lesznek, a kamata ugyanis nem lehet több, mint a növekedési hitelprogramé, vagyis legfeljebb 2,5 százalékot terhelhetnek a kölcsönre. A szükséges önerő a várakozások szerint 10-20 százalék körül alakul majd.

földprivatizáció
Kapcsolódó cikkek