Magyar gazdaság

Szja: a Heim Pál Gyermekkórház kapta a legtöbb 1 százalékos felajánlást

A legtöbb egyszázalékos felajánlást idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta, de az utána következő szervezetek sorrendjében sincs nagy változás - közölte a Human Dialog Kft. pénteken az MTI-vel.

A civilszervezetek kommunikációjával foglalkozó cég elemzése szerint a legtöbb felajánlást kapott első tizenhárom helyezett között főleg a súlyos, krónikus betegségekkel küzdő gyermekek gondozását célul tűző civilszervezeteket találni.
   
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a Heim Pál Gyermekkórház után (amely 171 millió forintot kapott majdnem 41 ezer felajánlótól), a második legtöbbet (több mint 24 ezer embertől nem egészen 111 millió forintot) a Bátor Tábor kapta, míg a harmadik helyen a Szent Márton gyermekmentő-szolgálat végzett (104 millió forint több mint 29 ezer embertől).
   
A Human Dialog Kft. hozzátette, hogy jól szerepelt idén az atlatszo.hu weboldalt működtető Asimov Alapítvány, a Klubrádiót és az ATV-t finanszírozó Szabad Sávért Alapítvány, valamint a Gondolat Jel Alapítvány, jelentős csökkentést könyvelhetett el ugyanakkor például az Országos Állatmentő Alapítvány, az SOS Gyermekfalvak és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.
   
Kiemelték: az egy százalékok felajánlása során látszik, hogy az adófizetők hajlamosak az eleve jól szereplők javára rendelkezni, amit idén még egy faktor erősítette: jogszabályi változások nyomán a korábbi 31 ezerről 25 ezerre szűkült a felajánlások fogadására jogosult nonprofit szervezetek köre.

 

Heim Pál felajánlás szja
Kapcsolódó cikkek