Magyar gazdaság

Megúszták a cégek a bejelentéshullámot

Mégsem kell harminc napon belül bejelenteni, ha a céges partnerek elengedik a behajtási költségátalányból származó követelésüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 7-ei iránymutatása szerint. A követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel ugyanis a korábbi értelmezéssel szemben nem ajándékozás, ezért nem is bejelentésköteles – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint az állásfoglalással a hazai cégek tízezreit érintő, kezelhetetlen bejelentési hullámot előzött meg az adóhatóság. A Ptk. szerint ugyanis a késedelmesen fizető vállalkozás a késedelmi kamaton túl köteles megfizetni a behajtással kapcsolatos költségeket is, ennek mértéke legalább 40 eurónak megfelelő forintösszeg, és nem is lehet eltekinteni tőle. A követelés a késedelem tényével beáll, függetglenül attól, hogy ténylegesen kérte-e a cég.

Ezért a cégeknél mára napi gyakorlat, hogy a behajtási költségátalányról lemondó nyilatkozatot kérnek (és kapnak) partnereiktől. Ennek birtokában pedig, a számviteli törvény előírásainak megfelelően, rendkívüli bevételként számolják el az elengedett követelést – hívta fel a figyelmet a vállalat közleményében Gábor Gabriella, a Mazars szenior auditmenedzsere.
A Mazars szerint ugyanakkor a iránymutatása legfeljebb csak enyhíti a behajtási költségátalányhoz kapcsolódó adózói terheket. Gábor Gabriella szerint rosszul járhatnak például azok, akik azzal az indokkal nem vezetik be a könyveikbe ezt a kötelezettséget, hogy egy adóban érvényesíthető ráfordításról van szó, így nincs kockázata annak, ha nem kerül be a könyvekbe.

NAV Ptk Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Kapcsolódó cikkek