Magyar gazdaság

Kovács Árpád: teljesülnek a költségvetés céljai

A Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország az átlaga fölötti növekedést produkált, a kiadási oldalon fegyelmezett gazdálkodás valósult meg, az első félévben elfogadott költségvetéshez nem kellett hozzányúlni az év második felében, tehát a prognózisok helytállónak látszanak, teljesülnek a költségvetésben foglalt célok.    

A Költségvetési Tanács, egyúttal az MKT elnöke közölte: az előrejelzések szerint 2-2,5 százalék közötti növekedés várható.

A konzervatív becslésen alapult kormányzati előrejelzés 2,5 százalékot valószínűsített, ez reális a Költségvetési Tanácsnak a korábbi véleménye szerint is - mondta, hozzátéve: ennél most a nemzetközi előrejelzések valamivel szerényebb számot - 2,4 százalékot - valószínűsítenek.

"Van egy lassulás a gazdaságban, de kulcsfontosságú az, hogy a gazdaság növekedése azt az ütemet tudja hozni, hogy az adósságszolgálattal kapcsolatos terheket, a költségvetésben foglalt célokat tudjuk teljesíteni" - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A költségvetési gazdálkodás jellemzőjeként kiemelte: az idei év volt az első, amikor az adósságszolgálat kisebb volt, mint az egészségügyre fordított kiadások. Mint mondta: "döbbenetes terhet jelent számunkra az előző évtizedekben felvett pénzek nagyságrendje".

A Költségvetési Tanács elnöke célként jelölte meg az adósságráta csökkenését, és azt, hogy a hiányprognózis is megvalósuljon. Ez utóbbival kapcsolatosan azt mondta: a kormányzati hivatalos várakozás 2,4 százalék, de ennél jobb számok is vannak. "Van olyan vérmes előrejelzés, amelyik azt mondja, hogy akár egyessel is kezdődhet a hiányszám" - jegyezte meg.

"A gazdaságnak a folyamatai és a költségvetés folyamatai, azok a fokozatos lépések amelyek az életszínvonalnak a javításához, a bérintézkedésekhez kapcsolódnak, azok úgy tűnnek, hogy megvalósulnak" - prognosztizálta Kovács Árpád.

költségvetés kovács árpád
Kapcsolódó cikkek