Magyar gazdaság

Máris újabb közös termékkel készül az Elmű-ÉMÁSZ és a T-Systems

Átadták az ország első, intelligens közvilágítási oszlopát. Az egyszerre öt szolgáltatást kínáló kandeláber az Elmű-ÉMÁSZ- csoport és a T-Systems Magyarország együttműködésének révén jött létre.

Egyszerre öt funkcióval rendelkező, intelligens villanyoszlopot adtak át tegnap Budapesten az Elmű-ÉMÁSZ-csoport és a T-Systems Magyarország közös munkájának eredményeként, de a fejlesztésbe bevonták a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-t és a Hofeka Kft.-t is.

Az oszlop az alapfeladatát, a világítást LED-es rendszerrel látja el. Második funkcióját, a villanyautók töltését az Elmű-ÉMÁSZ infrastruktúrájára épülő okos-, 22 kilowattos elektromosautó-töltő teszi lehetővé, amely kompatibilis a csoport e-kWh nevű applikációjával. A kínálat következő eleme a vezeték nélküli ingyenes internetkapcsolat. Az ezt biztosító wifirouter 180 méter sugarú körben 200 felhasználót képes egyszerre kiszolgálni. A negyedik eszköz az oszlopra szerelt biztonsági kamera, az ötödik pedig egy vészjelző gomb, amellyel a rendőrség érhető el.

„Mindezek a szolgáltatások már egyébként is elérhetők. A mi okoskandeláberünk újdonsága az, hogy e szolgáltatásokat egyszerre kínáljuk, mégpedig a helyi igényekhez igazított kombinációban. Mivel az oszlop moduláris felépítésű, a felsoroltakon túl további rendszerelemeket is integrálhat” – emelte ki az avatón az Elmű-ÉMÁSZ-csoport igazgatósági elnöke. Dr. Marie-Theres Thiell emlékeztetett, hogy előrejelzések szerint mintegy tíz éven belül a világ lakosságának körülbelül a 80 százaléka nagyvárosokban fog élni, amelyeknek viszont számos problémát kell megoldaniuk.

Ilyen a közlekedés megszervezése, a dugók feloldása vagy a környezetszennyezés megfékezése, mindez ésszerű költségek mellett. E munkába Budapesten az Elmű-ÉMÁSZ-csoport is be kívánt szállni új partnerével, T-Systemsszel. E célból az idén olyan együttműködést indítottak, amelyben a T-Systems rendszer-integrációs kompetenciáit ötvözték az Elmű-ÉMÁSZ energiahatékonysági, e-mobilitási és klímavédelmi szaktudásával. A munka első, látványos gyümölcse a tegnap átadott, sokfunkciós és energiahatékony kandeláber.

A helyszín a főváros II. kerülete lett, amelynek a polgármestere a rendezvényen bejelentette: mostantól a kerületben ingyen parkolhat minden, zöld rendszámmal ellátott villanyautó. Láng Zsolt az okos villanyoszlopon túl további példákat is hozott a kerület „okosodási” folyamatára. Közintézményeiben így egyre több a megújuló alapú fűtési megoldás, a Lövőház utcában már LED-es lámpák világítanak, szaporodnak a nyilvános wifik, és desktopok bevetésével pedig a korábbinak a negyedére szorították le az önkormányzat informatikához kapcsolód energiaköltségét. A polgármester szeretné, ha az új oszlop most beüzemelt wifijének hatásköre kiterjedne a Széll Kálmán térre is, térfigyelő kameráját pedig mielőbb bekötnék a rendőrségre, a meglévő 31 állandó és 18 ideiglenes eszköz mellé.

Hamarosan jön a következő közös termék

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója reméli, hogy az okosváros-koncepció mentén egyre több, a Széna térihez hasonló, testreszabott, intelligens villanyoszlop jelenik meg a hazai közösségi tereken. Az okosvillanyoszloppal az Elmű- ÉMÁSZ és a T-Systems közösen kíván piacra lépni. Főként a városi önkormányzatok, a nagyobb közintézmények, a vállalatok és az ingatlanpiaci szereplők megbízásaira számítanak. Hamarosan újabb, piacképes termékkel is megjelenik, ezt már dr. Marie-Theres Thiell jelentette be.


T-Systems Elmű-ÉMÁSZ
Kapcsolódó cikkek