Magyar gazdaság

Pozitív üzenet a Fitch Ratingsnek

Magyarország keresztül fogja vinni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és az osztrák Erste Bank AG-nek február elején adott szándéknyilatkozatban szereplő és már törvénybe foglalt bankadócsökkentést, amelyhez nemcsak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hanem a miniszterelnök és az egész kormány ragaszkodik – közölte Hornung Ágnes, az NGM pénzügyi államtitkára a Reuters hírügynökséggel.

A kijelentés jelentősége, hogy akár kedvezően is befolyásolhatja a brit Fitch Ratingset, amikor egy hét múlva dönt arról, felminősíti-e a most a befektetésre ajánlott kategóriától egy fokkal lejjebb lévő Magyarországot.

A kormány az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos részesedésének megszerzéséért cserébe azt ígérte meg, hogy a bankadó jelenlegi, 0,53 százalékos kulcsát 2016-ban 0,31, 2017-ben pedig 0,21 százalékra csökkenti, amivel a bankok különadó-terhelése 144 milliárd forintról mintegy 40 százalékkal menne lejjebb.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton viszont néhány napja azt javasolta, csak annak a banknak csökkenhessen az adója, amelyik növeli a kis- és középvállalkozói hitelállományát. Ezt az osztrák Erste elnök-vezérigazgatója, Andreas Treichl a szándéknyilatkozat megsértéseként értékelte, amely – a Quaestor-kötvényesek kártalanítását döntő részben a bankokra hárító törvénnyel együtt – veszélyezteti a 15-15 százalékos Erste-részesedések kormánynak és az EBRD-nek való értékesítését.

bankadócsökkentés
Kapcsolódó cikkek