Magyar gazdaság

Csak 32 milliárd forinttal nőtt az államadósság

Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága 25 910 milliárd forint volt az idén a harmadik negyedév végén, a GDP 78 százaléka - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A harmadik negyedévben mindössze 32 milliárd forinttal nőtt az mivel a forint erősödése 60 milliárd forinttal csökkentette a nettó hitelfelvételből eredő 92 milliárd forintos növekményt.

Az államháztartás nettó tartozása 22 941 milliárd forintra, a 69,0 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról.

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított többlete a negyedéves GDP egy százalékát, 83 milliárd forintot tett ki. Továbbá az államháztartás a szeptember végéig tartó négy negyedévben mindössze 197 milliárd forint, a GDP 0,6 százalékával egyenlő finanszírozási igényt támasztott a pénzügyi számlák módszertana szerint.

A harmadik negyedévében a központi kormányzatnál 2 milliárd forint többletet számolt az MNB. Elemzésében a jegybank rámutatott, hogy a negyedév során számottevően növekedtek a követelések az Európai Unióval szemben, és kisebb mértékben átrendeződtek a központi kormányzat betétei: csökkent a jegybanknál tartott állomány, és a hitelintézeti betétek növekedtek.

A központi kormányzat kötelezettségei közül kis mértékben növekedett a rövid lejáratú értékpapírok állománya: a háztartások kiugró mértékű kincstárjegy-vásárlásának hatását részben ellensúlyozta más szektorok, elsősorban a pénzügyi vállalatok értékpapír-visszaváltása.

A hosszú lejáratú értékpapírok területén a negyedévben nagymértékű belföldi államkötvény-vásárlás történt, elsősorban a pénzügyi vállalatok, valamint a jegybank és a háztartások részéről. Az állománynövekedést részben ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő kötvények előző negyedévekhez hasonló nagyarányú visszavásárlása. A hosszú lejáratú hitelállomány jelentősen csökkent a belföldi és a külföldi hitelek nagymértékű törlesztése eredményeként.

A háztartások pénzügyi helyzete 475 milliárd forinttal javult a harmadik negyedévben, a GDP 5,5 százalékának megfelelő összeget tett ki. A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök előző negyedévinél kisebb mértékű bővülése és a tartozások nagyobb csökkenése határozta meg.

A harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi helyzetét pozitívan befolyásolta, hogy megkezdődött a Quaestor-károsultak kártalanítása, ugyanis ezáltal növekedhetett a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya - állapította meg jelentésében az MNB.

államháztartás államadósság 2015 MNB
Kapcsolódó cikkek