Magyar gazdaság

A leggazdagabb 62 embernek annyi pénze van, mint a Föld szegényebb felének

A leggazdagabb 1 százalék vagyona megegyezik a szegényebb 99 százalékéval, 62 embernek pedig annyi pénze van, mint a Föld szegényebb felének.

A világ leggazdagabb 1 százalékának akkora a vagyona, mint a többi 99-nek együttvéve - derül ki az Oxfam elemzéséből.

A Credit Suisse adatai alapján a szervezet úgy számol: a világ 62 leggazdagabb emberének annyi pénze van, mint a Föld szegényebb felének.

Úgy számolnak, hogy a leggazdagabb egy százalék tavaly hagyta le a világ többi részét.

Ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 10 százalékba tartozzon, mintegy 68 800 dollárra van szükség. A leggazdagabb 1 százalékba kerüléshez 760 ezer dollár kell.

Igaz, az elemzést többen is kritizálták, leginkább a számítási módszertan miatt. Több elemzőintézet is azt állítja: félrevezetőek a következtetések. Azt sem mutatják ki szerintük az adatok, hogy az egyenlőtlenség csökkent - Ben Southwood, az Adam Smith Institute kutatási vezetője azt emelte ki: a kevesebbet és a közepes szinten keresők bérei 40 százalékkal emelkedtek 1988 és 2008 között, ahogy a várható élettartamot és az egészséges élet esélyét tekintve is csökkentek a különbségek a leggazdagabbak és a középosztály, valamint a szegények között. A szegények jólétével kéne foglalkozni inkább, nem a gazdagokéval - tette hozzá.

szegény gazdagság vagyon
Kapcsolódó cikkek