Magyar gazdaság

Új közpénzügyi hatóság akadályozná a botrányos visszaéléseket

Célegyenesbe fordultak az új közpénzügyi hatóság kialakításának kormányzati munkálatai. A hatóság feladata várhatóan a könyvelők, könyvvizsgálók, adószakértők és adótanácsadók felügyelete lesz – értesült a Magyar Idők.

A kormányközeli lap információ szerint az egység legfontosabb feladata a piaci viszonyok korlátok között tartása és a nagyobb visszaélések, így a brókerbotrányok, a grandiózus áfacsalások megakadályozása lehet. Úgy tudják, a felügyelet létrehozásának kormányzati teendőin már javában dolgoznak.

Az új hatóság például a képzési követelmények meghatározásáért, a működési engedélyek kiadásáért és a hiányosságok feltárásáért felelhet, de a könyvelési és más díjak figyelemmel kísérése, az irreális árverseny megfékezése szintén az elképzelhető feladatok között szerepel.

A hatóság kialakítását az utóbbi idők pénzügyi botrányai (bróker- és bankbotrány, áfacsalások, a pénzügyi és beszámolási szabálytalanságok) tették szükségessé.

Bizonyos felfogás szerint ugyanis az adóügyi és a pénzügyi visszaélések elkövetése szoros kapcsolatban van azzal, hogy még mostanában is hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése. Az új hatóság majdani működése tehát az állami felügyeleti funkciók megerősítését szolgálhatja, egyúttal komoly szerepet játszhat a feketegazdaság visszaszorításában – írják.

közpénzügyi hatóság Magyar Idők felügyelet brókerbotrány
Kapcsolódó cikkek