Magyar gazdaság

A középmezőnyben vagyunk a legnyomorúságosabb országok listáján

Sok euróország nyomorúságosabb, mint Magyarország, közfoglalkoztatás nélkül azonban nagyot ugranánk az ezt mutató indexben.

Venezuela marad a világ legnyomorúságosabb országa idén is, miután a hanyatló olajárak miatt betömhetetlen lyuk keletkezett a költségvetésben, és az olyan magasra emelkedett, hogy gyakorlatilag képtelenség élni az országban. Venezuela elnöke, Nicolas Maduro már gazdasági vészhelyzetet hirdetett a múlt hónapban. Argentínában szintén pusztít az infláció, és folyamatosan fenyeget az államcsőd, így idén a világ második legpocsékabb helye lehet, Dél-Afrika pedig a miatt került fel a dobogóra.

A Bloomberg a várható pénzromlás és a munkanélküliségi ráta alapján számítja ki a nyomorúságindexet, amelynek alapján idén az olajtermelők mellett a háborús konfliktusokat átélő és az eurózóna perifériáján lévő országok állnak kifejezetten rosszul. Görögország és Spanyolország a tíz legrosszabb hely között szerepel: ezek a gazdaságok évek óta több mint 20 százalékos munkanélküliséggel küzdenek. Közgazdászok szerint javulás látható Oroszországban, Romániában és Írországban, bár még hosszú utat kell bejárniuk, hogy az élhetőbb országok közé kerüljenek. Putyin ugyan nem számíthat gyors növekedésre, de a helyzet sem romlik, vagyis „L alakú” kilábalás várható a recesszióból.

Arra azonban nem vennénk mérget, hogy a világ legboldogabb országa Thaiföld, hiszen óriásiak a jövedelmi egyenlőtlenségek, de a felmérés szerint nem jellemzi sem a munkanélküliség, sem az infláció. Szingapúr – ahol óriási a szigor és alacsony a bűnözés – eddig nem szerepelt a listán, most azonban egyből a második helyen találta magát. A legjobbak között szerepel még Japán, Tajvan és Svájc. Az alpesi ország megítélése is kérdéses: miközben nagyon alacsony az állástalanok aránya, az országot defláció, vagyis az árak tartós csökkenésének veszélye fenyegeti.

A régiónk fekete báránya Lengyelország: a tavalyi 42. helyről a 27-re lépett előre a boldogtalansági lépcsőn. Magyarországon se javult a helyzet, sőt: a 2015-ös 39. pozícióból négy hellyel közelebb kerültünk a legnyomorúságosabbakhoz, miután az infláció idén emelkedhet kétévnyi stagnálás után, s miközben a munkanélküliségben nem várható nagy változás. Az állástalanok aránya tavaly év végére hat százalék közelébe csökkent, és a rendszerváltás óta nem látott kedvező adatok érkeztek a felől.

Magyarország a Fülöp-szigetek és Srí Lanka között helyezkedik el a Bloomberg indexe szerint. Csehországban és Romániában is sokkal kevésbé kell tartaniuk az áremelkedéstől és a munkanélküliségtől az embereknek, mint Magyarországon. A képet tovább árnyalja, hogy a hazai foglalkoztatási számokban a szerepe egyre nagyobb – már több mint kétszázezren vesznek részt a közfoglalkoztatásban – amellett, hogy élénkül az elsődleges munkaerőpiac is. Közfoglalkoztatás nélkül nem hat, hanem tíz százalék feletti lenne a munkanélküliség, ezzel pedig sokkal közelebb kerülnénk a világ boldogtalan részeihez: a 35. helyről egyből a 20. környékére ugranánk.

A világ legnyomorúságosabb országai 2016-ban (forrás: Bloomberg)

1. Venezuela

2. Argentína

3. Dél-Afrika

4. Görögország

5. Ukrajna

6. Spanyolország

7. Szerbia

8. Törökország

9. Brazília

10. Kazahsztán

2. Argentína

3. Dél-Afrika

4. Görögország

5. Ukrajna

6. Spanyolország

7. Szerbia

8. Törökország

9. Brazília

10. Kazahsztán Venezuelában az ételért is kígyózó sorok állnak. Fotó: AFP -->

nyomorúság hangulat
Kapcsolódó cikkek