Magyar gazdaság

Béremelést kapott a többség

Tavaly tízből nyolc dolgozónak növekedett a keresete, és az alkalmazottak többsége az idén is béremelésre számít – derül ki a Hays Hungary munkaerő-közvetítő ügynökség 2016-os bérfelméréséből. Bár az átlagbérek növekedtek, csak a munkavállalók fele van megelégedve a fizetésével. A legtöbb munkavállaló ennek ellenére lojális a munkáltatójához, és 60 százalékuk akár három-öt évet is eltölt egy vállalatnál.

Magyarország továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, és a globális trendeknek megfelelően a gyógyszercégek egyre több vizsgálatot szerveznek ki. Az olyan gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken, amelyek exportpiacokra termelnek, szintén növekszik a szakemberek iránti igény, amit tovább növel az a tény, hogy a frissen végzettek leginkább külföldön helyezkednek el.

„Arra számítunk, hogy az idén az innovatív gyógyszercégeknél a legkeresettebbek a gyógyszerár-támogatási ügyekkel foglalkozó szakemberek lesznek, valamint kevesebb nyitott pozícióra számítunk az orvosi eszközök értékesítésében” – magyarázta Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

Az informatikusok közül várhatóan a Java-fejlesztők lesznek 2016-ban is a legkeresettebb szakemberek, náluk volt a legnagyobb, 10-15 százalékos átlagbér-növekedés. A termelési és gyártási területek továbbra is népszerűek, és nagy az igény a nyelveket beszélő, multinacionális gyártó cégnél szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltekre. A cégek szívesen fogadnak pályakezdő, főként szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkező, ambiciózus jelölteket is.

Egyre nagyobb a kereslet a megfelelő szaktudással rendelkező projektmérnökök iránt is. A projektmérnöki pozíciók mellett egyre több vállalat keres úgynevezett termékmérnöki pozícióba szakembereket, akik egy adott termék vagy termékcsalád teljes életciklusáért felelnek. De a 3D-tervezésben jártas mérnökök az ország szinte bármely pontján könnyedén el tudnak helyezkedni.

Tovább nő a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelők iránti igény. A Magyarországon jelentős gyártó- és gyógyszeripari szektor mellett a szolgáltató központok különböző nyelvtudást igénylő, könyvelési szempontból összetettebb pozíciói jellemzik a piacot. Utóbbiak bérezésével nehezen veszik fel a versenyt a többi szektor hasonló állásajánlatai. Emellett a magyarországi gyártóipar további megerősödése számos új lehetőséget nyit a termelési kontrollingban jártas szakembereknek vidéken és Budapesten egyaránt. Ezek alapján tovább növekszik a nyelveket beszélő, specializált kontrollerek iránti igény, akik a klasszikus pénzügyi kontrolling feladatokon túl, átfogóbb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

munka Hays Hungary munkaerőpiac munkaerő
Kapcsolódó cikkek