Magyar gazdaság

Felmondás vagy béremelés? Ezt hozhatja a vasárnapi szünnap eltörlése

Felgyorsíthatja a béremelési folyamatot az új szabályozás, miközben a munkaerőhiány még súlyosabb lehet. A GDP-t is megnövelheti a vasárnapi vásárlás engedélyezése.

„Azonnal felmondok, ha újra kinyitunk vasárnap” – mondta lapunknak egy budapesti áruház kávézójában dolgozó lány, aki semmiképp sem szeretné a hét utolsó napját munkával tölteni. Az egyik kiskereskedelmi láncnál pedig a műszakban dolgozók közül az egész kasszasor a felmondást fontolgatja, ha tovább terhelik őket.

A kiskereskedelem már most is súlyos munkaerőhiánnyal küld, a vasárnapi zárva tartás feloldásával pedig még komolyabb lesz a probléma. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint a boltok komoly humánerőforrás-problémáit fokozza a régi-új szabályozás. „Nagymértékű béremelést kell végrehajtani a szektor gondjainak megoldására, hiszen még most is túlságosan alacsonyak a bérek. A vasárnapi nyitva tartással most felgyorsulhat a folyamat, hiszen azonnal kell munkaerő a vállalatoknak” – magyarázta a szakértő.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a foglalkoztatásra kedvező hatása lehet a lépésnek. Kiemelte: a vasárnapi szünnap bevezetése után 3 ezerrel csökkent a dolgozók száma a szektorban, most legalább ugyanennyivel nőhet. „Nemcsak a foglalkoztatottak száma, hanem a fizetésük is növekedhet” – emelte ki.

Balatoni szerint ideiglenesen gyorsíthatja az egyébként is növekvő kiskereskedelmi forgalmat a vasárnapi szünnap feloldása, pusztán azért, mert lesz egy plusznap, amikor lehet vásárolni. Tartós munkaerőhiány esetén azonban elmaradhatnak beruházások, ami korlátozhatja a gazdasági növekedést.

Ugyan jól alkalmazkodott a lakosság a vasárnapi zárva tartáshoz, hiszen a forgalom átterelődött más napokra, de a kedvező hatások között említette azt is, hogy mostantól nem lesz akkora tömeg és hosszú sorban állás a hét többi napján. Balatoni úgy véli, a nyitva tartás hatása nem lesz óriási, de ahhoz talán elegendő lehet, hogy ne 2,3 százalékkal, hanem 2,5 százalékkal nőjön idén a

Török Zoltán hozzátette, a vasárnapi zárva tartás tavalyi bevezetése nem segítette a kiskereskedelmi forgalom növekedését, de lehetetlen kiszűrni az adatokból, hogy mennyi hiányzott a forgalomból. A tartós fogyasztási cikkeket egyébként is megvették az emberek, de voltak olyan termékek, akár élelmiszerek, amelyeket nem pótoltak.

vasárnap zárva tartás szünnap kereskedelem bolt
Kapcsolódó cikkek