Magyar gazdaság

Repceolaj-beszerzéssel csaltak egymilliárd forint áfát - lecsapott a NAV

Csaknem egymilliárd forint áfát csalt el egy budapesti cég repceolaj-beszerzéssel. Az adóhivatal revizorainak korábbi gyanúját az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer adatai is megerősítették - tájékoztatta a NAV bűnügyi szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A bűnszervezet tagjait a pénzügyi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. A munkatársai a cég vagyonából több mint kétmilliárd forintot biztosítottak, így az okozott kár teljes egészében megtérülhet - közölte Sárközi Alexandra.

Elmondta: a repceolaj-szállítmányok naponta érkeztek Lengyelországból és Szlovákiából egyenesen a budapesti cég Heves megyei telephelyére, miközben papíron a beszállítók magyar gazdasági társaságok voltak. Valótlan tartalmú számlák felhasználásával a szervezet azt a látszatot keltette, mintha az árut belföldről szerezte volna be. A számlázó cégek általában adóbevallást sem tettek - fűzte hozzá a szóvivő.

A telephelyre érkezett nyersolajat feldolgozták, és belföldi vevőknek értékesítették. Az eddigi adatok szerint a budapesti cég 900 millió forint áfát csalt el.

A gyanúsítottak elfogásában szervezett akcióban - a fővárosban és négy megyében, huszonnyolc helyszínen - a NAV nyolcvan munkatársa, pénzügyi nyomozók, revizorok, informatikusok és pénzügyőrök vettek részt. Az adóellenőrök kétmilliárd forint értékben biztosítottak gépsort és árukészletet, emellett bankszámlákon csaknem 400 ezer eurót zároltak és a házkutatások során talált készpénzt is lefoglalták.

Továbbá a rendőrség együttműködésével sikerült elfogni egy többszörösen körözött férfit, aki az ügyben irányító szerepet töltött be. Kihallgatása után haladéktalanul büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol megkezdte lopás miatt korábban jogerősen kiszabott három év nyolc hónapos börtönbüntetése letöltését. A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás miatt öt férfit hallgattak ki gyanúsítottként - közölte a szóvivő.

NAV repceolaj
Kapcsolódó cikkek