Magyar gazdaság

Okosváros-megoldásokkal kereskedünk Hupejjel

Magyarország mezőgazdasági prémium termékekkel, a gazdaságfejlesztésben és az okos városépítési programokban használható legkülönbözőbb innovatív megoldásokkal, technológiákkal keresi a szorosabb együttműködés lehetőségét a közép-kínai Hupej tartománnyal - jelentette ki Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese az MTI-nek vasárnap.

 Az államtitkár kétnapos nemzetközi konferencián vett részt az 58 milliós, kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező tartomány székhelyén, a több mint 10 milliós Vuhanban. Az eseményen mintegy kéttucat külföldi miniszter vett részt, Európából Fehéroroszország és Olaszország is képviseltette magát.

A fórumnak volt egy "magyar szekciója" is, amely kifejezetten a magyar kapcsolatok fejlesztésével, a magyarországi lehetőségekkel foglalkozott. Ennek keretében Hszianning város polgármestere a budapesti kínai-magyar két tannyelvű általános iskolának 12 interaktív táblát ajándékozott.

Magyarországot úgy tartják nyilván Kínában, mint amelynek nevéhez fűződik a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködés rendszerének útnak indítása, amely az európai országok közül elsőként írta alá az "egy övezet, egy út" kínai kezdeményezéshez való csatlakozást - mutatott rá Szabó László.

Elmondta, hogy a tartományi vezetőkkel folytatott tárgyalásain a KKM nevében jelezte, a tárca kész külön együttműködési megállapodást kötni Hupejjel. "Szándékaink komolyságát pedig mi sem jelzi jobban - tette hozzá - hogy épp ma avattuk fel ünnepélyesen a Nemzeti Kereskedőház korábban már megnyitott vuhani képviseletét".

Hupej szeretné feleslegessé váló kapacitásait kihasználni, de egyúttal olyan lehetőségeket is keres, amelyek révén gyártóbázist hozhat létre Európában, megtakarítva ezáltal a szállítási költségeket.

Erre - mint az államtitkár fogalmazott - Magyarország kiválóan alkalmas, hiszen sűrű vasúti hálózata és autópályái révén az 500 milliós európai piac minden pontja viszonylag gyorsan elérhető.

Természetesen azt szeretnénk, ha Magyarország nem csak egy tranzit útvonal lenne, ezért itt is elmondtuk, hogy az árukhoz, akár a feldolgozás, az elosztás révén, megfelelő hozzáadott értéket kívánunk hozzátenni - jegyezte meg Szabó László.

A konkrét lehetőségeket firtató kérdésre az államtitkár elmondta, több előrehaladott fázisban lévő tárgyalás is folyik egy modern magyar fejlesztésű víztisztító berendezés elterjesztéséről. Hupejben ebből már kettő kivitelezés alatt áll. A technológia, csakúgy, mint az itt is bemutatott informatikai, adatkezelési, adattárolási, adattovábbítási projektek, a magyar innováció jó és piacképes példái - fogalmazott Szabó László. Hozzátette, lehetőségét látja annak is, hogy Magyarország és Kína olyan egymást kiegészítő okosváros-megoldásokat kínáljanak, amelyek egy harmadik országban értékesíthetők.

"Vuhanban is azt tapasztaltuk, hogy a magyar áruknak, szolgáltatásoknak jó hírük van Kínában, ezért bízunk abban, hogy abból a több ezer kis- és középvállalatból, amelynek külföldi piacra jutását a Nemzeti Kereskedőház támogatja, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Eximbank és a külgazdasági szakdiplomata-hálózat támogatásával mind több talál utat Kínába" - állapította meg Szabó László.

külkapcsolatok Hupej okosváros külgazdaság
Kapcsolódó cikkek