Magyar gazdaság

Óriási többséggel utasították el a havi hétszázezer forintos alapjövedelmet

A szavazók több mint háromnegyede a 2500 frankos feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése ellen voksolt a svájci népszavazáson.

Leszavazták a svájciak a havi 2500 frankos feltétel nélküli alapjövedelem ötletét: összesen 77 százalék mondott nemet a javaslatra a népszavazáson.

Az indítvány szerint havi 2500 frankhoz juthatott minden egyes nagykorú svájci polgár, a gyerekek pedig 625-höz. Az adómentes juttatást az is megkapná, akinek van fizetett munkája – a gyakorlatban a jövedelme első 2500 frankja lenne adómentes –, aki pedig kevesebbet keres, annak erre egészítené ki az állam a munkáltatótól kapott összeget.

A népszavazást kezdeményező Basic Income Switzerland szerint az alapjövedelem évi 18 milliárd frankba kerülne a költségvetésnek. Ők úgy gondolták: ezt könnyen ellentételezni lehetne például a pénzügyi tranzakciók némi megadóztatásával, és figyelembe kell venni, hogy ez az összeg kiváltaná a mostani szociális ellátások jelentős részét.

Az ellenvélemények szerint viszont az alapjövedelem adóemelést vonna maga után, nem ösztönözné az embereket a munkavállallásra, illetve a tanulásra, így hamar hiány lehetne képzett dolgozókból. Ezen az sem segítene, ha ezek után többen próbálnának meg Svájcba vándorolni, mert az állandó letelepedési engedély megszerzése (ez az alapjövedelem feltétele) ott nem a legegyszerűbb dolog.

alapjövedelem Svájc Népszavazás
Kapcsolódó cikkek