Magyar gazdaság

Senki nem tudja, mi lesz a szemétszállítással

Álhírek voltak a hulladékszállítás leállásáról szóló bejelentések, és szakmaiatlan feltételezés, hogy a hulladékszállítás leáll – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége konferenciáján. Ennek ellenére az eseményre érkezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatók kérdéseiből inkább az derült ki, hogy a központosított állami irányítás alá vont, április 1-jével élesedett új rendszerrel kapcsolatban rengeteg a kérdőjel, és a kormányzat jóformán csak bizonytalan, feltételes állításokkal tud válaszolni arra, hogy mi lesz a következő hónapokban.

A kormány áprilistól teljesen átszabta a hulladékiparunkat, és elstartolt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). A deklarált cél egy egységes országos hulladékgazdálkodás, melyben az állami holding jogosultságot kapott az egységes koordinálásra. Ezzel minden, jellemzően önkormányzati tulajdonban levő hulladékgazdálkodási szolgáltatócéget alárendeltek az NHKV-nak, és elvették a helyi közszolgáltatóktól a szemétdíj beszedését.

A rendszer indulása után kipattant a hír, hogy nyáron sok helyen leállhat a szemétszállítás, ugyanis a Pest és Nógrád megye több mint száz településén szemétszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben fordult a számlázást végző NHKV Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez, mert tartalékai kifogytak. A kormány és az NHKV következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben nem fordulhat elő olyan eset, hogy megszűnik a hulladékszállítás bármely településen.

A kincstári optimizmussal éles kontrasztban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók nem vennének mérget arra, hogy minden flottul fog működni, és egyáltalán nem világos számukra, hogyan történik majd a finanszírozás. Senki nem érti, hogy mikor és mi alapján kapnak majd pénzt az NHKV-től. A kormányzati elképzelés szerint, miután az NHKV-t illeti meg minden bevétel, visszaosztaná a közszolgáltatóknak az elvégzett szolgáltatás díját. Csak azt nem tudja senki, hogy az állami holding pontosan mi alapján fog számolni. Cikkünk megjelenése után az NHKV Zrt. jelezte, hogy a számítások világos képlet alapján történnek, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 24-i rendelete rögzített, és a rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

A szolgáltatási díjat minden cég esetében külön állapítja majd meg a központ, de mint a konferencián kiderült, a számolgatás el sem kezdődött, az ehhez szükséges adatokat ugyanis július 5-ig várják a közszolgáltatóktól. Kövecses Péter, az NHKV fejlesztési igazgatója azt ígérte, augusztus vége, szeptember eleje lehet az első időpont, amikor a közszolgáltatók pénzt kaphatnak, addig előleleget igényelhetnek. Ilyen előleget már 56 közszolgáltató kért, mintegy 5 milliárd forintot, és az NHKV tájékoztatása szerint folynak a kifizetések.

A központosítás következő fontos dátuma július 1-je lesz, amikortól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók által gyűjtött, illetve előállított, hasznosítható hulladék értékesítéséről is az NHKV fog gondoskodni. Az új szabályok értelmében ugyanis az NHKV tulajdona lesz ezentúl minden hulladék, ami kikerül a kukákba, és joga lesz például eldönteni, hogy a szemetet begyűjtő közszolgáltató kinek adja el ebből a hasznos anyagot, vagy azt is megmondhatja majd, hova szállítsa. A közszolgáltatók és a hulladékhasznosító magáncégek szerint az külön kihívás lesz, hogy ezt egy központból, országosan fogják koordinálni. A hulladékhasznosítók egyik alapvető bizonytalansága az új rendszerrel kapcsolatban, hogy képes lesz-e folyamatosan biztosítani a hasznosítható hulladék utánpótlását.

szemétszállítás szemét hulladék
Kapcsolódó cikkek