Magyar gazdaság

Hatszorosára nőtt a kockázatos adózók száma

Másodszor minősítette a cégeket az adóhatóság. A jók jutalma, hogy bizonyos – kisebb - mulasztásoknál nem kell bírságot fizetnük, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk.

Hatszorosára nőtt a második negyedévre a kockázatosnak minősített adózók száma – derül ki a Nemzeti és Vámhivatal közleményéből. A az első negyedévnél valamivel kevesebb, 552 ezer társaság minősítését végezte el. A megbízható adózók száma érdemben nem változott: 190 ezer vállalkozás kapta meg a minősítést, míg besorolás nélkül – vagyis tulajdonképpen átlagos minősítésben – 362 ezer vállalkozás marad. A rossz, kockázatos minősítés számának jelentős növekedése ellenére még mindig nincsenek sokan: összesen 420 cég kapta meg a besorolást. Rájuk nagyobb szigorral ügyel majd a hivatal.

A megbízható minősítést azok legalább három éve működő cégek kaphatják, amelyeknél az előző öt évben nem, vagy legfeljebb csekély összegű – a befizetések 3 százalékát el nem érő – mulasztási bírságot állapított meg a hivatal. Feltétel, hogy csőd, felszámolási-, végrehajtási és kényszertörlési eljárás se induljon ellene, ne függesszék fel vagy töröljék az adó és cégszámát, no meg az is, hogy a negyedév végén ne legyen félmilliósnál nagyobb adótartozása. A jók jutalma, hogy bizonyos – kisebb - mulasztásoknál nem kell bírságot fizetnük, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfa-kiutalás átfutási ideje.

Ezzel szemben a kockázatos minősítésű adózóknál az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfa-kiutalás határideje pedig mindig 75 nap, ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a ötszörösének 365-öd részére emelkedik, adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál, melyek kiszabása nem mellőzhető. A szigorúbb feltételek azokra vonatkoznak, amelyek 2016. január 1-jét követően felkerülnek a nagy összegű adóhiánnyal vagy nagy összegű adótartozással rendelkezők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, esetleg sorozatos mulasztásuk miatt egy éven belül kétszer kellett üzletüket lezárni.

A NAV negyedévente, az időszak utolsó napjának állapota alapján minősíti a cégeket.

NAV adózás adós
Kapcsolódó cikkek