Magyar gazdaság

Könyvvizsgálót vált a jegybank

Új könyvvizsgálója lesz 2017–2021 között a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), melyet közbeszerzési eljáráson választanak ki. Az ajánlatokat november 24-ig lehet benyújtani a jegybankhoz. Azt nem tudni, mely auditor cégeket érdekli e lehetőség, csupán egy biztos: az Ernst & Young Kft. (EY) nem pályázhat. E társaság ugyanis az MNB könyvvizsgálója 2012 óta, márpedig a jegybanktörvény előírja, hogy a legfeljebb öt évre megválasztott auditornak mandátuma lejártát követően öt éven belül nem lehet újabb megbízást adni. A munka jellege miatt elsősorban a Big Fourként ismert nagy nemzetközi könyvvizsgálók jöhetnek szóba. Erre lehet következtetni abból is, hogy közülük hárman auditálták a jegybank beszámolóit 1997-től, az EY mellett a PriceWaterhouseCoopers és a KPMG.

Az auditor köteles ellenőrizni, hogy az MNB számviteli törvény szerinti beszámolója valódi, és az megfelel-e a jogszabályoknak, valamint hogy az üzleti jelentés és az éves beszámoló adatai összhangban vannak-e. Emellett a könyvvizsgálónak véleményeznie kell a tervezett és a tényleges működési és beruházási költségeket. Annak érdekében, hogy mindezen feladatokat el tudja végezni, az auditor betekinthet az MNB könyveibe, felvilágosítást kérhet a jegybank vezető tisztségviselőitől és munkavállalóitól, továbbá górcső alá veheti az MNB pénztárát, értékpapír-állományát, szerződéseit és bankszámláját.

Az MNB nem választhatja meg könyvvizsgálóját anélkül, hogy előtte a jegybankelnök ne kérné ki az Állami Számvevőszék elnökének véleményét – írja elő a jegybanktörvény. Ezt követően tehet javaslatot Matolcsy György – az igazgatóság nevében eljárva – a könyvvizsgáló személyére az állam képviseletében eljáró nemzetgazdasági miniszternek, feltéve, hogy azzal a felügyelőbizottság egyetért.

A jegybank könyvvizsgálójának díjazásáról az MNB közgyűlése dönt majd. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a most leköszönő Ernst & Young a jegybankkal 2011. október 25-én aláírt megbízási szerződés alapján az MNB 2012-es üzleti évét 19,8 millió plusz áfáért auditálta.

Ernst & Young könyvvizsgáló MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek