Magyar gazdaság

Jövőre jön a növekedési csoda?

Jövőre a korábban vártnál gyorsabban nőhet a magyar gazdaság. A fogyasztás még nagyobb lendületet vehet, és beindulnak a beruházások is.

Egyre több közgazdász emelte meg a 2017-es növekedési előrejelzését az elmúlt napokban, miután a és garantált bérminimum jelentős emelése magasabb fogyasztásbővüléshez vezethet, és az ideinél jóval szélesebb bázison nyugodhat a GDP-bővülés. A Raiffeisen Bank a jövő évre és 2018-ra egyaránt fél százalékponttal emelte meg növekedési várakozását, így 2017-re 3,2, azt követően pedig 3,4 százalékos GDP-bővülésre számít. „A nemrég elfogadott költségvetési intézkedések jelentősen emelik a háztartások fogyasztását, magasabb növekedést, egyben magasabb inflációt is eredményezve” – emelték ki a Raiffeisen szakértői.

Segíthet az idei alacsony bázis is, ebben az évben ugyanis 2 százalék körül lehet a GDP-növekedés – mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza, aki 3,5 százalék feletti bővülést is könnyen elképzelhetőnek tart 2017-re. Az EU-támogatások lehívása miatt gyorsan nőhetnek a beruházások, amit a lakásépítések is segítenek, ezeknek a projekteknek egy része ugyanis már a jövő év második felében elkészül. A kormányzat költségvetési lazítása a 1 százalékát teheti ki, ami jelentős impulzus – tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza szintén most emelte meg az előrejelzését. A jövő évre az eddigi 2,8 százalék helyett már 3,4-et prognosztizálnak a banknál, mert a lakossági fogyasztás erősebb növekedésére számítanak, mint korábban várták, köszönhetően a számottevő reálbér-emelkedésnek, illetve a jegybank által fenntartott negatív reálkamatok növekedésösztönző hatásának.

A fogyasztás a kialakult bérfeszültség és a válság idejében látott alulfogyasztás miatt emelkedhet nagyot, ennek azonban egy része lesz – fejtette ki Németh Dávid. Szerinte éppen ezért – miután nagy kivitelnövekedést nem vár – a nettó negatívan járulhat hozzá jövőre a GDP-hez. Az ipari termelés azonban az idén várható 1,5 százaléknál jobban, 3–4 százalék között növekedhet az autóiparnak és az új kapacitásoknak köszönhetően.

A piacon igen széles tartományban mozognak az előrejelzések, hiszen amíg vannak olyan gazdaságkutatók, amelyek 3 százalék alatti GDP-növekedést jósolnak jövőre, addig a leginkább derűlátók, az OTP elemzői 3,9 százalékot vetítenek előre. Habár a Magyar Nemzeti Bank hivatalos előrejelzése egyelőre 3 százalék – ebben még nem számolnak a kormányzati adócsomaggal –, a jegybank is csatlakozhat a tartomány felső széléhez, miután Matolcsy György jegybankelnök a héten kijelentette, hogy jövőre 3,5–4 százalék között lehet a növekedés.

GDP növekedés növekedési előrejelzés gazdaság
Kapcsolódó cikkek