Magyar gazdaság

Több mint 37 milliárd forint a kezdő gazdálkodóknak

Száz százalékos és vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek jövő év március 14-étől a beruházást tervező fiatal gazdálkodók. A fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek által létrehozott új mezőgazdasági vállalkozás támogatására meghirdetett pályázati felhívás tegnap jelent meg.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 37,75 milliárd forint.  A feltéteknek megfelelő projekteket 40 000 eurónak megfelelő forintösszegű vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig. Pályázatot a 18 és 40 év közötti gazdálkodók nyújthatnak be. A nyertesek kötelesek lesznek megkezdeni a beruházásukat az erről szóló támogatói okirat kézbesítésétől számított legfeljebb 9 hónapon belül. A kedvezményezett az első kifizetési igénylést a támogatási összeg 75 százalékára az okirat kézbesítését követő 12 hónapon belül köteles benyújtani.

A kiíró várakozása szerint a támogatott projektek várható száma elérheti a háromezer darabot. A magas hozzáadott értékű, munkaerő-intenzív agrárágazatokban - az állattenyésztésben és a kertészetben – tevékenykedni kívánó fiatalok támogatását a felhívás kiemelten kívánja kezelni.  A felhívás értelmében a pályázat célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának előmozdítása, továbbá a vidéki térségek népességmegtartó képességének és a mezőgazdasági termelő tevékenység versenyképességének növelése.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarországi gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, míg a 34 év alattiak aránya csupán 6,1 százalék. A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fiatalabbak körében az uniós átlagnak csak mintegy fele. Szükséges tehát a megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező fiatal gazdálkodók bevonásával a termelői generációváltás elősegítésének speciális eszközökkel történő, komplex módon történő támogatása - olvasható a kiírásban.

támogatás fiatal gazdálkodók pályázatok
Kapcsolódó cikkek