Norvégia a világ legkevésbé kockázatos országa, és Venezuela miatt aggódhatnak leginkább a befektetők – derült ki a Bloomberg kockázatelemzéséből.

A dobogó tetejére került Svájc és Svédország is, ahol magasak a devizatartalékok, kedvezők az idei munkaerőpiaci kilátások, és alacsony marad az infláció. A svájci frank árfolyam-ingadozása annyira nem jelentős, a svéd koronáé azonban már kockázatot jelent az országnak.

A Bloomberg nulla és száz közötti skáláján Magyarország 61,9 pontot kapott, amellyel a középmezőny elején helyezkedünk el. (A magasabb pontszám kisebb kockázatosságot jelent.) Közvetlenül előttünk Szlovákia, mögöttünk pedig Oroszország szerepel. Csehországot (87,4 pont) Lengyelországot (68,9 pont) és Romániát (65,6 pont) nem sikerült magunk mögé utasítanunk; a csehek és a lengyelek a lista első felében helyezkednek el a stabilabb makrogazdasági helyzet miatt, habár a lengyel zloty jelentős ingadozást mutat a vezető devizákkal szemben.

A Bloomberg szerint kellően nagy a magyar devizatartalék ahhoz, hogy ez alapján a biztonságosabb országok közé sorolja, valamint az idei évre várható 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta is az alacsonyabbak közé tartozik. A 2 százalékos infláció sem nem magas, sem nem túl alacsony, vagyis ez nem kirívó érték. A forint volatilitása már a befektetőknek is kockázatot jelent, ez azonban a feltörekvő országok szinte mindegyikére jellemző.

A devizák ingadozása még a lista elején végző országokban is gondot okozhat. Az euróövezeti tag Németországban a többi makrogazdasági mutatójához képest a közös deviza volatilitása a kockázati faktor, de az első tízben végző Japán vagy Dél-Korea fizetőeszközének ingadozását súlyosnak értékeli a ­Bloomberg. A Bloomberg összeállítása Afrika néhány országára tér ki, de a felmérésben részt vevő országok döntő többsége (például Tunézia, Egyiptom, Jordánia, Kenya) nagyon kockázatos befektetésnek számít idén is. A földrészen Dél-Afrika és Marokkó a legkevésbé problémás, de még így is a lista utolsó harmadában szerepelnek.

2017-ben a dél-amerikai országokban és Ázsiában – Kínát és Oroszországot kivéve – láthatnak még nagyobb kockázatokat a befektetők, miközben a legkevésbé problémás államok döntően az eurózóna magországai és az öreg kontinens északi része. Mostanra jórészt az euróövezet gyengébb, periferikus tagállamai is megküzdöttek a gazdasági válsággal, még Görögország sem „vörös folt” a térképen, habár a két számjegyű munkanélküliségi ráta aggodalomra ad okot.

Sok a szempont

A Bloombergnél 29 indikátor alapján állították össze a kockázatossági rangsort, figyelembe vettek a befektetők számára fontos pénzügyi, gazdasági és politikai kockázatokat is.