Az NFM tájékoztatása szerint elemzik az idei minimálbér-emelés és garantált bérminimum-emelés állami tulajdonú gazdasági társaságokra gyakorolt hatásának, a bérfejlesztéshez szükséges forrás biztosításának kérdését.
   
Hangsúlyozták azt is, hogy a kormányzat közép- és hosszú távú megállapodások megkötésére törekszik a munkavállalói érdekképviseletekkel.
   
Az MTI azt követően kérdezte az NFM-et, hogy csütörtökön a Magyar Idők azt írta, szabad kezet kaptak a kormánytól az állami vállalatok vezetői, így saját hatáskörben folytathatják már a napokban az érdekképviseletekkel a bértárgyalásokat. A napi lap úgy tudja: öt állami területen - a vasútnál, a Volánoknál, a postánál, a vízműnél, valamint a rehabilitációs vállalatoknál - a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelése 21-22 milliárd forintba kerül, az összeget szükség esetén az állam fedezi.
   
A legalacsonyabb bérek megemelése mellett a keresetek összecsúszása miatt szükséges a magasabb bérkategóriákban is fizetést emelni. Erre összességében 60 milliárd forint rendelkezésre álló összeggel kalkulál a kormány, így várhatóan azok sem maradnak ki a bérfelzárkóztatásból, akik már évek óta nem részesültek jelentősebb emelésben - írta a lap.
   
A Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig közleményben sürgette a kormányzati tulajdonosi döntést a közüzemeknél dolgozók bérfejlesztésének ügyében.
   
Tájékoztatásuk szerint a versenyszféra szakszervezeti konföderációi és a közszolgáltatások területén működő reprezentatív ágazati szakszervezetek kedden egyeztettek a közüzemek bérhelyzetéről. Az érintett szakszervezetek állásfoglalásukban felszólították az illetékes kormányzati döntéshozókat, hogy még ebben a hónapban hozzák meg azokat az érdemi döntéseket, melyek szükségesek a vállalati szinten kedvező bérmegállapodásokhoz.
   
"A munkavállalói érdekképviseletek úgy látják, hogy ennek hiányában a vállalati szintű bértárgyalások érdemben meg sem kezdődhetnek, miközben a munkavállalók türelme egyre fogy, munkahelyi konfliktusok közvetlen veszélye fenyeget és a munkaerő elvándorlása folytatódik" - írta az érdekképviselet.