Magyar gazdaság

Négy százalékon maradt a szerb alapkamat

Négy százalékon tartotta csütörtökön a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) az irányadó rátát, így az alapkamat már fél éve változatlan szinten áll.

A központi bank közleménye szerint a döntéshozatalkor az inflációt, az inflációs célérték tavalyi csökkentését, valamint a monetáris politika enyhülésének eddigi hatását vették figyelembe. Mint írták: a nemzetközi piac bizonytalanságai - a kőolaj árának ingadozása, valamint az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő Fed pénzügyi politikájának alakulása, és annak tőkemozgásra gyakorolt hatásai - továbbra is óvatos monetáris politikára intenek. 

A központi bank korábban 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehetett eltérni. 2017-től a célérték 3 százalék lett, amelytől továbbra is másfél százalékponttal lehet eltérni. 

A célérték csökkentésétől azt várják, hogy a nyugat-balkáni országban javul a befektetési légkör, csökken a vállalatok üzleti kockázata, emellett pedig ösztönzésként hat majd a szerb dinár hosszú lejáratú kamatlábainak csökkenésére is. 

A központi statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint 2016-ban a szerbiai 1,2 százalékos volt.

A szerbiai parlament a 2017. évi költségvetési terv elfogadásakor figyelembe vette azokat a várakozásokat, amelyek szerint az infláció az idén eléri a 2,4 százalékot.

szerb alapkamat inflációs célérték
Kapcsolódó cikkek