Magyar gazdaság

Fogynak a munkaerőkölcsönzők

Bár a munkaerő kölcsönzés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a hazai vállalkozások körében, mégis a 2014-es csúcs után évről évre csökken a munkaerő kölcsönző cégek száma. A február 28-ig esedékes biztosítékemelés pedig további cégmegszűnésekhez vezethet – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisából.

A munkaerő kölcsönző szolgáltatást végző vállalkozások teljesítménye, a piaci szereplők csökkenésével párhuzamosan folyamatosan bővül. A szektor árbevétele 2013-ban 161 milliárd forint volt, ami a következő évben 197 milliárd forintra emelkedett, míg 2015-ben meghaladta a 216 milliárd forintot.  A megszűnő vállalkozások aránya 2014 és 2015 viszonylatában megduplázódott, 7,2%-ról 15,3%-ra, és tavaly már elérte a 17,7%-ot. 

Ezzel szemben, a végrehajtás alá került cégek aránya rendkívül hektikusan alakult a vizsgált időszakban. 2014-ben az előző évhez képes 2,5 %-kal csökkent, de a következő évre majdnem ugyanennyivel ismét emelkedett a végrehajtás alá került cégek aránya. A tavalyi évben viszont visszaállt a 2014-es szintre. Kedvező tendenciát mutat a veszteséges cégek arányának alakulása a vizsgált időszakban. 2013-ban a cégek 19,7%-a volt veszteséges, ez 2014-ben 16,5%-ra mérséklődött, míg a 2015-ös évben ez az arány már csak 12,6% volt, ami mindenképpen optimizmusra adhat okot a jövőre nézve.

A munkaerő kölcsönzéssel foglakozó vállalkozások közül 39 olyan cég van, melynek árbevétele 2015-ben meghaladta az 1 milliárd forintot, ők adják a szektor árbevételének 72,5%-át, a közép mezőnyben 147 darab cég működik, 100 millió ás 1 milliárd közötti árbevétellel, míg a fennmaradó 1255 darabvállalkozás 100 millió forint alatti árbevételről számolt be.

A szektor az idei évben jelentős változás előtt áll. Egy 2016.december 1.-től hatályos kormány rendeletmódosítás előírja, hogy a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégek vagyoni biztosítéka 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedik. A cégeknek 2017. február 28-ig kell az erre a célra elkülönített letéti számlán elhelyezniük a többlet-összeget és ezt igazolni a nyilvántartó kormányhivatal felé. Az igazolás elmulasztása esetén a kormányhivatal törli a vállalkozást a nyilvántartásból.

A biztosíték arra szolgál, hogy a kölcsönzött munkaerő részére keletkező kártérítési igények ebből az összegből kerüljenek kifizetésre. Bár az összeg első látásra nem tűnik jelentősnek a szektor többségét alkotó mikro-vállalkozások egy része számára biztosan komoly nehézséget fog okozni az 5 millió forint előteremtése. Ennek alapján a cégek számának további csökkenése prognosztizálható a közeljövőben, amivel párhuzamosan a piacvezető vállalkozások további erősödése várható – zárja elemzését Hantos Zoltán projektmenedzser.

Opten felszámolás munkaerőpiac cégtörlések munkaerőkölcsönzés
Kapcsolódó cikkek