Magyar gazdaság

Kivárásra játszhatnak az Airbnb-sek

Nem sietnek az önellenőrzések elkészítésével az Airbnb-zők, pedig az ír adóhatóságtól kapott adatokat már gőzerővel ellenőrzi a NAV.

Nem sietnek az önellenőrzések elkészítésével a lakásukat internetes bérbeadási rendszerrel, külföldi turistáknak kiadó, úgynevezett Airbnb-zők – legalábbis erre lehet következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunknak küldött válaszaiból. Pedig – mint arról a hatóság kérdéseink nyomán tájékoztatott – az önellenőrzést legkésőbb a NAV-ellenőrzés megindításáig lehet benyújtani.

Márpedig az ír adóhatóságtól kapott adatokat már gőzerővel elemzi a noha a részletekről nem kívántak beszámolni. Ezzel kapcsolatban inkább az meglepő, hogy míg a január elején tett bejelentéskor már egy konkrét visszaélő felleléséről is beszámoltak, a közben eltelt egy hónap alatt még mindig csak a kockázatelemzéseket végzik – legalábbis ezt lehetett a válaszokból leszűrni.

Január közepén Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára jelentette be, hogy az írek által elküldött adatok szerint a magyar szállásadók az Airbnb-hálózaton keresztül 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételre tettek szert, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak. A vizsgált évben 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban az Airbnb-vel, akik összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat. Az államtitkár akkor jelezte, hogy a NAV a munkatársainak a támogató eljárást javasolja, s kvázi hibaként kezelve a rossz adóbevallásokat, megfelelő elkészítésükben segítené az érintetteket.

adóellenőrzés adózás közösségi gazdaság Airbnb
Kapcsolódó cikkek