Magyar gazdaság

Márciusban érkezik a végleges OLAF-jelentés a 4-es metróról

Várhatóan márciusban érkezik meg a magyar kormányhoz az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) végleges jelentésének fordítása.

Mint azt Lázár János kancelláriaminiszter a Kormányinfón elmondta: miuztán a végleges fordítást megkaptuk, Magyarországnak hatvan napja lesz arra, hogy minden állításra reagáljon. „Ez az elmúlt 27 év legsúlyosabb gazdasági bűncselekménye, hiszen a négyes metró ára meghaladta a 450 milliárd forintot, így nekem az a véleményem, hogy büntetőfeljelentések születnek majd az ügyben” - mondta Lázár János.

A miniszter szerint jelenleg az 59 milliárd forintot kér vissza a metróra kifizetett pénzekből. "Nem az a cél, hogy a fővárost kár érje, de az az állítása az OLAF-nak, hogy több mint százmilliárdos csalás történt, ez nem maradhat következmények nélkül" - mondta Lázár János.

A 452 milliárd forintos négyesmetró-beruházás több mint kétharmada, a gyanú szerint 272 milliárd érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 167 milliárdot pedig elloptak. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a közlekedési operatív program terhére, ebből 59 milliárd volt az uniós támogatás, utóbbit követelheti vissza az Európai Bizottság – ezek az Európai Csalás Elleni Hivatal négyes metróról készült nyomozati anyagának legsúlyosabb tételei.

A 4-es metró körüli korrupciógyanús szerződésekről készített jelentés immár magyarul is olvasható a http://budapest.hu/Lapok/2017/olaf-jelentes.aspxcím alatt.

OLAF-jelentés 4-es metró korrupció
Kapcsolódó cikkek